Obiteljski liječnici od danas moraju testirati brzim antigenskim testovima - Kanal 5

Obiteljski liječnici od danas moraju testirati brzim antigenskim testovima

Liječnici primarne zdravstvene zaštite od danas počinju s testiranjem brzim antigenskim testovima.

“13. siječnja dobili smo naputak Ministarstva o brzom testiranju koji je namijenjen svim liječnicima obiteljske medicine i zaštite djece predškolske djece. Stoji da se u testiranju trebaju uključiti i svi liječnici obiteljske medicine i liječnici za zaštitu predškolske djece i to na način da dio svog radnog vremena odvoje za testiranje. Preporuka je da to bude na početku ili na kraju radnog vremena kako bi se izbjegli rizični kontakti”, rekla je u Dnevniku HTV-a Justinija Steiner,  dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Doktor Tiljak nabavio je 100 testova za svoju ordinaciju.

“Mi ćemo to sve odradit kao što smo sve zadatke odradili i cijepljenje i liječenje od covida i kronične bolesti, dakle sve smo odradili, umorni jesmo i nismo sretni s novim opterećenjem, ali sve ćemo to odraditi”, rekao je prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine.

Odradit će to i djelatnici doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije. 5 tisuća brzih antigenskih testova stiglo je u tamošnje ambulante.

“Mi sad moramo postaviti dijagnozu i napraviti i dijagnostiku, mislim da će to dodatno opterećivati liječnike obiteljske medicine koji su i sad prenatrpani poslom i administracijom”, rekla je Nada Dogan, dr. med. spec. obit. med., ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Organizacija je, kažu, najveći izazov, već je bilo nezgodnih situacija.

“Došli su već pacijenti, došli su u čekaonicu među zdrave pacijente. Došli su nepozvani, znači, doktorica koja radi sa mnom u smjeni onda ga je izvela van i tamo uzela bris”, navodi Dubravko Leskovar, dr. med., ambulanta Pregrada, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Dio liječnika i dalje negoduje i očekuje jasne upute.

“Što će biti od ponedjeljka ne znam, ja nisam dobila od petka BAT-ove, nemam prostor niti vrijeme to početi raditi. Isto tako nema apsolutno ni jednog stručnog obrazloženja ni upute od strane epidemiologa”, ističe Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Bernard Kaić slaže se da je riječ o velikom zahvatu.

“Domovi zdravlja trebaju, a i ministarstvo nekako pomoć liječnicima u organizaciji toga na način da se odvojeno vrijeme odvoji za ljude sa simptomima, koji se trebaju testirati u odnosu na ljude bez simptoma koji trebaju test, u odnosu na sve one koji ne trebaju test tako da to je jedan veliki organizacijski zahvat i to ne može jedan liječnik obiteljske medicine sam”, smatra Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a.

Brza antigenska testiranja dosad je radilo 370 ordinacija obiteljske medicine, 558 stomatoloških i 17 ordinacija pedijatrije. Napravljeno je 125.000 testiranja, rekao je ministar Beroš novinarima nakon sjednice vlade.

Odgovarajući na prosvjede liječnika obiteljske medicine, Beroš je poručio da je njegov zadatak kao ministra organizacijski odgovoriti na zahtjeve struke za proširenjem testiranja. “U kontekstu epidemije i novih izazova, jednostavno smo smatrali kako je adekvatno da hrvatski pacijenti dolaze svojim liječnicima po pomoć”, kaže. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.