Obilježen Dan državnosti, počasni plotuni i smjena straže - Kanal 5

Obilježen Dan državnosti, počasni plotuni i smjena straže

Svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske | Foto: MORH/ J. Kopi

Povodom Dana državnosti održana je svečanost na Trgu svetoga Marka. Ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad centra Zagreba točno u podne u subotu, 30. svibnja 2020. godine svečano je obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske.

Svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić sa suradnicima, ministri u hrvatskoj Vladi, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i drugi visoki uzvanici te okupljeni građani. 

Na Trgu svetog Marka održana je Velika smjena straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pucanj topa s kule Lotrščak označio je početak ceremonije Velike smjene straže. Ona je prvi puta izvedena 30. svibnja 1991. godine i redovno se izvodila do 1. listopada 2000. godine.

Ispaljivanje 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti | Foto: MORH/ F. Klen

Naime, nakon sedamnaestogodišnje stanke, ta tradicija vratila se na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote, blagdanima i praznicima, u periodu od 30. svibnja do 8. listopada. U ceremoniji Velike smjene straže sudjeluju tri časnika i 26 vojnika, a ceremoniju prate dva trubača i tri bubnjara.

Smjenu straže povodom Dana državnosti na Markovu trgu izvela je i Počasna satnija Kravat Pukovnije.

Kako je pojasnio zamjenik zapovjednika Topiničko-raketne bojne bojnik Josip Jolić prvi počasni plotun ispaljen je za Dan državnosti 30. svibnja 1995. godine, a tada, kao i danas oni nas podsjećaju da su temelj u naše Domovine ugrađeni životi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.