Obilježavanje Dana antifašističke borbe u spomen parku Brezovica - Kanal 5

Obilježavanje Dana antifašističke borbe u spomen parku Brezovica

Na današnji dan prije 82 godine u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, koji je bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe, a tim povodom Vlada Republike Hrvatske organizira svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica. 

Dan je antifašističke borbe i 82. obljetnica antifašističkoga ustanka u Hrvatskoj. Na današnji dan 1941. osnovan je prvi hrvatski partizanski odred i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. 

U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Obilježava se, tradicionalno, u šumi Brezovici kod Siska, gdje se očekuju predstavnici antifašističkih udruga i organizacija te državne i lokalne vlasti.

U izaslanstvu Vlade u Spomen-parku Brezovica bit će potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić. Obilježavanju će nazočiti i izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Peđom Grbinom te gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

U povodu Dana antifašističke borbe i 82. godišnjice antifašističkoga ustanka u Hrvatskoj, Antifašistička liga RH u suorganizaciji s Centrom mladih Ribnjak organizirat će besplatni koncert na Trgu žrtava fašizma. Na koncertu će nastupiti bend ANTENAT, ZborXop i Zagrebački orkestar ZET-a, koji će izvesti tradicionalne skladbe kao podsjetnik na tekovine NOB-a i otpor fašizmu i ustaštvu. Ispred Antifašističke lige govorit će Zoran Pusić, a ispred Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) Ana Paulina Milardović. Skupu će se obratiti i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na Dan antifašističke borbe položit će vijenac kod Spomenika Drugoj dalmatinskoj brigadi na Donjim Barama, na području Nacionalnog parka Sutjeska u BiH.

Leave a Comment

Your email address will not be published.