Obilježavanje 75 godina od Blaiburške tragedije u Zagrebu, Sarajevu i Bleiburgu - Kanal 5

Obilježavanje 75 godina od Blaiburške tragedije u Zagrebu, Sarajevu i Bleiburgu

Povodomv 75. godišnjice bleiburške tragedije i poslijeratnih partizanskih likvidacija komemoracije su održane u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Na zagrebačkom Mirogoju počast žrtvama Bleiburške tragedije i križnih putova odali su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te izaslanik predsjednika Vlade ministar Tomo Medved. 

Predsjednik Sabora Jandroković izjavio je da su se okupili kako bi iskazali poštovanje prema žrtvama, zarobljenim i poraženim vojnicima te civilima, među kojima je bilo i maloljetnih i dodao; “To je zločin o kojem moramo govoriti kako bi i naše mlađe generacije znale što se događalo ne samo u Drugom svjetskom ratu, nego i u poraću. To je bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima, koji je 45 godina bio strogo čuvana tajna.”

Na Bleiburškom je polju zbog pandemije koronavirusa organizirana manja komemoracija, i ove godine pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Kod spomenika na Bleiburškom polju vijence su položili predstavnici Počasnog bleiburškog voda iz Austrije i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

U Sarajevu je održava sveta misa za blajburške žrtve uz velike policijske mjere osiguranja i blokirane uslice za pješake i automobile, čak i parkiranja u blizini katedrale. Svetu misu u sarajevskoj katedrali služio je kardinal Vinko Puljić pozvavši u propovjedi na pomirenje i prihvaćanje povijesne istine.

Nekoliko tisuća ljudi mirno je prosvjedovalo protiv političke pozadine obilježavanja blajburške tragedije uz jasno isticanje antifašističkih poruka.