Novooboljelih 6, preminulih 3, na respiratoru 9 osoba, pronađeni su svi putnici s leta - Kanal 5

Novooboljelih 6, preminulih 3, na respiratoru 9 osoba, pronađeni su svi putnici s leta

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na pressici korona rezultate zadnjih 24 sata; 6 je novooboljelih, preminulo je 3 pacijenata, dok je na respiratoru trenutačno 9 osoba.

Kako je došlo do proboja virusa u dom za starije osobe u Šibenika Nacionalni stožer će objaviti na sutrašnjoj pressici.

O prelasku granica …

Kad se donijela odluka o prelasku granica ukinutaje mjera samoizolacije. Oni koji prelaze granicu ne idu u samoizilaciju, ali dobivaju upute o ponašanju za idućih 14 dana. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na pitanje o stanju s prelascima granica i otvaranju granica rekao da je cilj pokrenuti turizam, ali voditi računa da se minimiziraju rizici zaraze. U ovom trenutku granična policija će propustiti u Hrvatsku sve koji imaju dokaz o rezervaciji smještaja u neki od naših hotela. Europska unija je donijela niz dokumenata o

Dječje igraonice su otvorene skupa s preporukama za dječje vrtiće i škole, a što se tiče noćnih klubova, nisu još došli na naš dnevni red. Zasad ne znamo.

Let iz Frankfurta …

Svi putnici s leta 2. svibnja su pronađeni, svima je ponovno propisana samoizolacija.

Maturanti u samoizolaciji …

Još uvijek se razgovara o maturi između epidemiološke službe i nadležnih ministarstava hoće li maturanti u samoizolaciji ići na ispite ili ne.

O novinama …

Novine se mogu nalaziti i čitati svugdje gdje su mogle i prije. “Nema podataka o tome da bi infekcija bila prenesena novinama. Istina je da je bila preporuka da ih nema, to je čisto iz higijenskih razloga. Mi vjerujemo u higijenske navike naših građana i novine smiju biti i u kafićima i frizerskim salonima”, izjavio je Krunoslav Capak.

“Na novinarsko pitanje o glasanju osoba u samoizolaciji na predstojećih parlamentarnih izborima izjavio je: “Kad dobijemo to pitanje o glasanju u samoizolaciji, mi ćemo se dogovoriti i sve objaviti.”

O granicama

“EK je izašla s nekoliko dokumenata o prelasku granica, i reaktivaciju turizima… Svima je cilj isti, to je da se pokrene turizam, da se time ne minimiziraju rizici kad je upitanju širenje COVID-a. Mi smo svi u kontaktu. To je stvarno dosta ekstenzivan dokument. Mi jesmo u kontaktu s europskim institucijama i susjednim državama iz koje nam dolaze turisti. U ovom trenutku u Hrvatsku se može ući pod uvjetima koje smo rekli. Hoteli su otvoreni, ako netko dođe s rezervacijom ua hotel, granična policiija će ga pustiti da uđe.  A europski dokument je osnova kako ove godine ukoliko nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo barem mi u Hrvatskoj a i cijeli niz zemalja pokazali uspješnost, kako da se pokrene cijeli niz gospodarstva. HZJZ je izradio savjete za ugostitelje, hotele, prijelaz granice.. naravno da se pod tim uvjetima može ući u Hrvatski ali prava sezone će se dogovarat na razini EU ili međusobno s državama.

Na dnevnoj bazi će se izdavati mapa regija i svi će imati mogućnost ostvariti uvid u tu mapu i vidjeti kako stoji regija u borbu s koronom i onda će donositi individualnu odluku. Intencija svega ovoga da građani budu informirani, da se daju preporuke i državama i onima koji se bave turizmom unutar tih država, da bi se turizam ove godine dogodio..”

O letu, neki kažu da im nije propisana samoizolacija 2.5.?

“Mi smo odluku o prelaskom granica ukinuli mjeru samoizolacije. Oni koji prelaze granicu ne idu u samoizilaciju, ali dobivaju upute o ponašanju za idućih 14 u kojima piše da moraju mjerit temperaturu, izbjegavat kontakte.. i slično, koje su vrlo bliske samoizolaciji. Traži se od osobe da ne ide u napučena područja, da ne ide u bliske kontakte..

Za putnike 2. svibnja ne mogu vam odgovoriti, svima je njima ovom odlukom ukinuta samoizolacija, ali sad im je propisana.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.