Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i obnove bit će Ivan Paladina, a izbor je potvrdio i objavio premijer Plenković - Kanal 5

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i obnove bit će Ivan Paladina, a izbor je potvrdio i objavio premijer Plenković

Ivan Paladina, bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, bit će novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, objavio je Jutarnji list.

Riječ je o stručnjaku koji nije član HDZ-a, ali je blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković ga je odabrao zbog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata, navodi Jutarnji.

Radio je kao svjetnik u HPB-u i, navodno, utjecao na donošenje odluke da se kupi Sberbank Hrvatska”, rekao je Jutarnjem listu visoki izvor iz HDZ-a. Odluku o izboru je potvrdio premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ivan Paladina je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin. Paladina je s njim od 2015. bio suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja je poslije preimenovana u Kupari Luxury Hotels, a tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari.

Projekt kraj Dubrovnika do danas nije realiziran, a prošle godine 50 posto tvrtke otkupila je singapurska HPL Grupa, dok 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i osobno Ivan Paladina.

Od 2006. do 2008. bio je direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, nakon toga godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt-menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanka Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajeva, objavio je Jutarnji list.

Leave a Comment

Your email address will not be published.