Nove preporuke HZJZ-a, skraćena izolacija s 14 na 10 dana - Kanal 5

Nove preporuke HZJZ-a, skraćena izolacija s 14 na 10 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izmijenio je preporuke i kriterije za testiranje na koronavirus, a skratili su i period izolacije asimptomatskih bolesnika s 14 na 10 dana.

Izmijenjen je otpust iz izolacije, i to na temelju prvenstveno kliničke slike, a iznimno na temelju negativnog PCR nalaza.

Izolacija asimptomatskog PCR pozitivnog bolesnika skraćuje se s 14 na 10 dana od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan. Izolacija oboljelog s blagom ili umjerenom kliničkom slikom skraćuje se s minimalno 14 na minimalno 10 dana od početka bolesti uz uvjet da je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature i uz značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Izolacija oboljelog s teškom kliničkom slikom neovisno o težini kliničke slike traje minimalno 20 dana, uz uvjet da je minimalno 48 sati afebrilan i značajno poboljšanog kliničkog stanja ili se može skratiti na minimalno 15 dana uz dva negativna PCR nalaza te po potrebi konzultirati nadležnog infektologa.

Izmijenjen je i kraj izolacije za zdravstvene radnike gdje više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

Po završetku karantene za zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

Ako je osoba unazad tri mjeseca imala laboratorijski potvrđenu bolest COVID-19, nije potrebno testiranje ako nema jasne simptome bolesti.

Sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici, a zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punktu gdje se uzima i djetetu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.