NOVE MJERE Vraća se karantena od 14 dana za oboljele, kafići i restorani rade do 22 sata, na treninzima bez kontakta - Kanal 5

NOVE MJERE Vraća se karantena od 14 dana za oboljele, kafići i restorani rade do 22 sata, na treninzima bez kontakta

Na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite predstavljene su nove, blaže mjere.

Otvaraju se terase kafića i restorana, popuštaju i mjere za sport te treniranje.

Ministar Božinović je govorio o novim mjerama: otvaraju se terase kafića i restorana, koje smiju raditi samo do 22 sata. Nije dozvoljen boravak u kafićima osim odlaska na WC, i to uz obavezu korištenja maske. Dozvoljeni su treninzi u dvoranama, ali bez kontakta. Npr. nogometaši mogu trenirati, ali ne smiju igrati utakmicu na treningu.

Capak je rekao kako se vraća 14-dnevna karantena za oboljele koja je do sad trajala deset dana.

“Danas smo imali 505 registriranih od 5071 testiranog. Prije tjedan dana bilo je 488 oboljelih na manje od 5000 testiranih. U pet dana ovog tjedna bila su 2152 nova. Prošli tjedan u pet dana bilo je 1597. To je porast od gotovo 30 posto. Incidencija je 122. Najviše je 334, u Dubrovačko-neretvanskoj. U Istri je 27.8, to je najniže”, rekao je Capak.

Ministar Božinović je dodatno govorio o mjerama.

“Nastavili smo s blagim popuštanjem mjera i to onih koji se odnose na ugostitelje i sport. Omogućeno je svim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme može biti od 6 ujutro do 22 sata. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima. Pregrade od pleksiglasa ili stakla oko terase moraju se maknuti, zrak mora strujati cijelo vrijeme. Treba osigurati razmak među gostima, stolovi i stolci moraju bit razmješteni, mora biti metar i pol razmaka od svakog stolca, a među stolovima treba biti tri metra”, rekao je Božinović.

Nije dopušteno puštanje glazbe, a u prostor objekta može se ići samo s maskom na WC.

“Omogućava se treniranje u zatvorenim objektima, ali uz pridržavanje mjera. Dvorane moraju biti redovito provjetravane, broj ljudi je ograničen, jedna osoba na 20 kvadrata minimalno. Ta obavijest mora biti jasno vidljiva. Dopušteni su treninzi, bez kontakta među sporatšina. Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku”, kaže Božinović.

Leave a Comment

Your email address will not be published.