NOVA PREDSJEDNICA Roberta Metsola (43): Stavovi Europskog parlamenta bit će i moji stavovi, želim učinkovit parlament - Kanal 5

NOVA PREDSJEDNICA Roberta Metsola (43): Stavovi Europskog parlamenta bit će i moji stavovi, želim učinkovit parlament

Nova predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da želi “učinkovitiji Europski parlament” i da će stavovi tog tijela EU-a biti i njezini stavovi. 

“Kao što sam ranije već rekla, želim učinkovitiji EP”, rekla je Metsola na konferenciji za medije i dodala da želi i da svi potpredsjednici EP-a i kvestori obiđu sve zemlje Europske unije i približe se građanima Unije.

Metsola se protivi pobačaju i dolazi iz jedine članice EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen – Malte. No navela je da će njezina dužnost biti zastupanje stavova parlamenta, uključujući pitanja o seksualnim i reproduktivnim slobodama.

“Stavovi ovog parlamenta bit će i moji stavovi. I promovirat ću ih ne samo ovdje, već i u drugim institucijama”, rekla je Metsola.

Metsola je u svm ranijem najavila da će biti osoba koja će “slušati i miriti razlike” među eurozastupnicima.

“Onima koji nastoje potkopati demokraciju, vladavinu prava, slobodu govroa i temeljna prava, koji vide žene kao svoje mete, koji niječu prava naših LGBTIQ građana”, Metsola je poručila da to Europski parlament “nikada neće prihvatiti”.

“Onima koji pokušavaju ucjenjivati Europu hibridnim napadima”, pučanka je poručila da EP neće dopustiti da s eoslabi solidarnost među članicama te da “nas diktatori nikada neće oslabiti”.

Metsola j u svom obraćanju podsjetila i da ove godine Europski parlament obilježava sedamdesetu obljetnicu svoje prisutnosti u Strasbourgu i istaknula simboličku važnost tog grada kao mjesta poslijeratne europske pomirbe. Isticanje važnosti Strasbourga može se shvaitit i kao najava da ona kao predsjednica neće otvarati pitanja ukidanja sjedišta parlamenta van Bruxellesa, što je inicijativa koja se oživljava u gotovo svakom sazivu no kojoj se Francuska snažno protivi.

Prethodnik nove predsjednice bio je talijanski socijaldemokrat David Maria Sassoli koji je preminuo prošlog tjedna.

“Odavat ću počast Davidu tako što ću se uvijek boriti za Europu. Za naše zajedničke vrijednosti demokracije, dostojanstva, pravde, solidarnosti, jednakosti, vladavine prava i temeljnih prava”, rekla je Metsola koja danas osim pobjede slavi i 43. rođendan.

Leave a Comment

Your email address will not be published.