Njemačke vlasti spremaju drakonske financijske kazne od 25.000 eura za cijepljenje preko reda - Kanal 5

Njemačke vlasti spremaju drakonske financijske kazne od 25.000 eura za cijepljenje preko reda

Kako je i u Njemačkoj posljednjih tjedana uočeno “nekoliko desetaka” slučajeva cijepljenja preko reda, velika koalicija CDU/CSU i SPD-a priprema zakonske izmjene prema kojima bi se prekoredno cijepljenje kažnjavalo financijskom kaznom do 25.000 eura.

Pojedini gradonačelnici, zastupnici regionalnih parlamenata, svećenici, vatrogasci i policajci, određeni broj građana Njemačke uspio se preko svojih veza cijepiti protiv covida-19 unatoč tome što nisu bili niti blizu na redu za cijepljenje. Vrlo skoro takvo će se ponašanje u Njemačkoj najstrože kažnjavati.

Sankcije protiv onih koji se cijepe preko reda prije samo nekoliko dana najavio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn te istaknuo da zakon koji se odnosi na zaštitu od zaraze, već predviđa kazne za prekršitelje poput prekoredno cijepljenih.

No, zakonskim izmjenama sankcije bi se jako pooštrile. Prema najavljenim zakonskim izmjenama, propisane kazne ići sve do 25.000 eura.

Do sada je zabilježeno “nekoliko desetaka slučajeva” takvog cijepljenja koje nije opravdano hitnošću primjene cjepiva iz već otvorenih doza, nego je očito bila riječ o posljedicama dogovaranja i potezanja veza.

Jedna od najprominentnijih osoba do sada uhvaćenih u takvom prijestupu gradonačelnik Hallea Bernd Wiegand te se njegovim slučajem sad bavi njemačko državno odvjetništvo, do te mjere da su mu pretražili službeni ured.

Leave a Comment

Your email address will not be published.