Njemačka za “ciljana i funkcionalna” ograničenja korištenja SWIFT-a Rusiji - Kanal 5

Njemačka za “ciljana i funkcionalna” ograničenja korištenja SWIFT-a Rusiji

Njemačka je pristala na “ciljana i funkcionalne” mjere Rusiji u korištenju globalnog međubankovnog platnog sustava SWIFT, objavili su u subotu njemački ministri vanjskih poslova i gospodarstva, a odluku je odmah pozdravio ukrajinski predsjednik. 

“Žurno radimo na tome da ograničimo kolateralnu štetu koja će nastati isključenjem iz SWIFT-a na taj način da da mjera pogodi prave osobe koje treba pogoditi. Potrebno nam je ciljano i funkcionalno ograničenje SWIFT-a”, rekli su ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar gospodarstva Robert Habeck u zajedničkoj izjavi.

Isključenje Rusije iz sustava kojim se koriste tisuće banaka trebalo bi nanijeti težak udarac ruskom bankovnom sustavu, uskraćujući bankama pristup novcu.

Međutim, isključenje iz SWIFT-a naštetilo bi i gospodarstvu mnogih zemalja i tvrtkama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je zahvalan svima za odluku o isključenju Rusije iz SWFIT-a, prenosi Reuters.

Njemačka vlada je u petak branila svoju odluku da u sklopu sankcija prema Rusiji ne isključuje tu zemlju iz SWIFT-a, jer „Europa već ima u slučaju Irana negativna iskustva s izbacivanjem iz Swift sustava“, rekla je jučer Baerbock.

Ona je rekla da bi isključivanjem Rusije iz Swift sustava bilo onemogućeno financiranje humanitarnih projekata.

Leave a Comment

Your email address will not be published.