Njemačka usvojila zakon o napuštanju ugljena i zatvaranju nuklearki - Kanal 5

Njemačka usvojila zakon o napuštanju ugljena i zatvaranju nuklearki

Bundestag je usvojio zakon o napuštanju ugljena u energetici, te će se najkasnije 2038. godine zaustaviti postrojenja za proizvodnju energije iz ugljena i ostalih fosilnih goriva, a sve nuklearne elektrane bi se trebale zatvoriti već do 2022. godine.

Za prijelazno razdoblje do energetike s niskom ili nultom razinom emisije ugljika, Njemačka će do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlenike poduprijeti s 14 milijardi eura.

Savezna vlada se obvezala se poduzeti i dodatne mjere u financijskom iznosu od 26 milijardi eura, a namijenjene građanima u području gdje se gospodarstvo temelji na proizvodnji ugljena.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier drži da je zakon o napuštanju ugljena povijesan te da osigurava zaštitu klime i održivost.

“Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljičnog dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mjesta za one koji su pogođeni napuštanjem ugljena”, izjavio je Altmaier.

Novi zakon je i operacionalizacija dogovora njemačke vladajuće koalicije vezano za nuklearneelektrane, prema koje će Njemačka do 2022. godine ugasiti svoje nuklearne reaktore.

Foto: Facebook

Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije koje upravljaju elektranama: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW. Odluku o zatvaranju nuklearki potaknula je povijesna pobjeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.