Njemačka se oprašta od kancelarke Merkel dugim toplim pljeskom - Kanal 5

Njemačka se oprašta od kancelarke Merkel dugim toplim pljeskom

Njemačka se oprostila od kancelarke Angele Merkel sa šest minuta toplog pljeskanja. Merkel je napustila vodstvo stranke.

Njemački građani su Merkel izabrali da ih vodi, a ona je 18 godina kompetentno, vješto, predano i iskreno vodila više od 80 milijuna Nijemaca.

Za Hrvatsku je to nezamislivo, ali Merkel zaista tijekom ovih osamnaest godina vodstva nije imenovala nikoga od svoje rodbine za tajnika ili tajnicu, savjetnika ili savjetnicu, direktora javne tvrtke ili ministra. U njenom radu nisu zabilježene afere takvoga ili sličnoga karaktera, nikada nije loše govorila o svojim prethodnicima ili onima koji joj nisu politički odgovarali, a nije se ni promenadno i promotivno pojavljivala na ulicama Berlina radi fotografiranja i jeftinog publiciteta. Mandate je provela uistinu radno, a ne paradno.

Angelu Merkel dio javnosti je prozvao “Svjetska dama” te je njen rad i doprinos opisivan ekvivalentom šest milijuna muškaraca.

Reakcija njemačkih građana bila je bez presedana u povijesti, ljudi su izašli na balkone i terase te spontano pljeskali u čast Merkel, 6 minuta bez prestanka.

Njemačka se tako ujedinjena, oprostila od kandelarke Angele Merkel, kemijske fizičarke koju nisu privlačila svjetla reflektora i koja nije kupovala nekretnine, luksuzne automobile, jahte ili privatne avione.

Napustila je mesto predsjednice stranke, a uskoro i mjeto kancelarke, nakon punih 18 godina!

Na konferenciji za novinare, jedna je novinarka pitala Merkel: Primijetili smo da se Vaša odjeća često ponavlja. Zašto? Kancelarka Merkel je odgovorila: “Ja sam državna službenica, a ne model.”

Na drugoj konferenciji su je upitali: Imate li kućne pomoćnice koje čiste kuću, pripremaju hranu i druge kućne poslove?” Odgovorila je: „Ne, nemam takve radnike i ne trebaju mi. Suprug i ja svaki dan radimo svoje kućne poslove.”

Na drugo novinarsko pitanje: “Tko pere odjeću, Vi ili Vaš suprug?”, odgovorila je: “Ja se brinem za odjeću, a muž upravlja perilicom rublja, i to obično obavljamo noću.”

Konferenciju za novinare zaključila je uz osmjeh i riječima: “Očekivala sam da ćete me pitati o uspjesima i neuspjesima u radu u naše vladi.”

Inače, obitelj Merkel živi u jednostavnom građanskom stanu kao prosječni građanin Njemačke. Živi u istom stanu u kojem je živjela dok nije bila njemačka premijerku, a u međuvremenu nije svoj stambeni fond ‘podebljala’ ni vilama sa slugama, opremnjenim bazenima i raskošnim vrtovima.

I za kraj, Angela Merkel je savezna kancelarka Njemačke i najvećeg europskog gospodarstvo punih i dugih 18 godina !

Leave a Comment

Your email address will not be published.