NINO RASPUDIĆ Plenkovićeva vlada nije radila ništa po pitanju demografije - Kanal 5

NINO RASPUDIĆ Plenkovićeva vlada nije radila ništa po pitanju demografije

Saborski zastupnik Nino Raspudić (MOST) ustvrdio je na konferenciji za novinare da vlada Andreja Plenkovića nije napravila ništa po pitanju demografije i najavio da će Most sljedeći tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena zakona s novim demografskim mjerama.

“Plenkovićeva vlada, kao i prethodne, po ovom pitanju nisu radile ništa, unatoč dramatičnim upozorenjima struke”, rekao je Raspudić na konferenciji za novinare.

Raspudić je rekao kako se vlada ni nakon dramatične ostavke bivšeg državnog tajnika za demografiju Marina Strmote 2018. godine “nije niti počešala” da promijeni smjer demografske politike. 

Vlada kasni s izradom strategije demografske revitalizacije, a mjera Biram Hrvatsku je “populistički demografski PR” jer je namijenjena uskom krugu osoba, tvrdi Raspudić.

“Mjera se odnosi na hrvatske državljane i povratnike koji se vraćaju i samozapošljavaju. Oni će dobiti 50 tisuća kuna, a dodatnih 150 tisuća kuna dobit će vrlo uska skupina ljudi, koji otvore firmu u uskim sektorima”, tvrdi Raspudić, “a radnici povratnici neće dobiti ništa”.

Raspudić smatra kako je mjera o punoj plaći za vrijeme rodiljnog dopusta, koju je vlada najavila još u listopadu, samo kap u moru mjera koje se moraju provesti u cilju demografske revitalizacije. “Drugih mjera nema osim slabašno najavljenog očinskog dopusta, a to je opet ‘copy-paste’ mjera iz Bruxellesa”, rekao je Raspudić.

Članica predsjedništva Mosta Petra Mandić rekla je da je za Most demografija “prvorazredno nacionalno pitanje” te je najavila kako već sljedeći tjedan u saborsku proceduru upućuju prvi od tri prijedloga izmjena zakona s novim demografskim mjerama. 

“Prva izmjena zakona bit će o rodiljnim i roditeljskim potporama, gdje ćemo predložiti ono što je vlada propustila napraviti – puna plaća za cijeli porodiljni dopust”, mišljenja je Petra Mandić.

Most će prijedlogom definirati da minimalna rodiljna naknada iznosi 120 posto proračunske osnovice i da očevi i majke imaju dva mjeseca zajedničkog rodiljnog dopusta nakon rođenja djeteta, a najavila je da će Most u saborsku proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona, radi promjene izbornih jedinica zbog nejednakog broja birača. 

Popis stanovništva po županijama pokazuje da su posljednji, a vjerojatno i pretposljednji izbori bili nelegitimni jer je glas u nekim dijelovima Hrvatske puno vrjedniji nego u drugim jedinicama, rekao je Raspudić. Ocijenio je da HDZ izborni zakon nije promijenio jer očito izbore dobiva upravo u jedinicama u kojima postoji najveća neravnoteža između broja birača i potrebnih glasova, stav je Mosta iznesen na konferenciji za novinare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.