NIJE U ŠOLDIMA SVE BioNTech ove godine očekuje do 17 milijardi eura prihoda samo od cjepiva - Kanal 5

NIJE U ŠOLDIMA SVE BioNTech ove godine očekuje do 17 milijardi eura prihoda samo od cjepiva

Proizvođač cjepiva BioNTech danas je objavio kako mu je poslovanje u trećem kvartalu i u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poduprla prodaja cjepiva protiv covida-19 koja bi mu ove godine trebala donijeti do 17 milijardi eura prihoda.

U trećem kvartalu BioTech je ostvario tako neto dobit od oko 3.2 milijarde eura, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovao s gubitkom od oko 210 milijuna eura, pokazalo je financijsko izvješće.

Prihodi su mu od srpnja do rujna tako poskočili na gotovo 6.1 milijardu eura, nasuprot 67.5 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju lani. Skok prihoda rezultat je rapidnog povećanja opskrbe i prodaje cjepiva protiv koronavirusa na globalnoj razini koje je njemačka biotehnološka tvrtka razvila u suradnji s američkim Pfizerom.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prihod BioNTecha dosegnuo je 13.44 milijarde eura, nasuprot nešto manje od 140 milijuna eura ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit od siječnja do kraja rujna dosegnula je 7.1 milijardu, nasuprot gubitku od 352 milijuna eura u istom razdoblju 2020. godine, pokazalo je izvješće.

Kompanija u ovoj godini očekuje prihod od cjepiva protiv covida-19 u rasponu od 16 do 17 milijardi eura, na temelju projiciranih isporuka do 2.5 milijardi doza. U kolovozu su ga procijenili na 15.9 milijardi eura na temelju tada ugovorene isporuke 2.2 milijarde doza.

Leave a Comment

Your email address will not be published.