NEMA DOGOVORA Nastavlja se štrajk pravosudnih djelatnika  - Kanal 5

NEMA DOGOVORA Nastavlja se štrajk pravosudnih djelatnika 

Nastavlja se štrajk pravosudnih djelatnika, kojim je blokiran rad dijela sudova i pravosudnog sustava.

Nije postignut dogovor na razini ministarstva. Nama je na današnjem sastanku prezentirana namjera povećanja plaća kroz uredbe koje se vezuju na zakon o plaćama koji je trenutno u e-savjetovanju. Napravljena je od strane ministarstva nekakva svojevrsna projekcija tih povećanja koeficijenata, odnosno načina svrstavanja u određene platne razrede i koliko bi to u postotcima za pojedina radna mjesta iznosilo takvo povećanje. Međutim, to je na neki način daleko od onoga, mi smo skrenuli s teme.

Naime, mi nismo očekivali prezentaciju kako će to biti u budućnosti od 1.1.2024. ili nakon toga, ovisno kada će uredbe biti izrađene, nego smo ostali pri tome da mi danas tražimo povećanje za dio državne službe kao potplaćene, kao najniže rangirane, odnosno kao one sa najmanjim plaćama koje nisu dostatne za osnovne životne uvjete, izjavila je čelnica Sindikata državnih službenika Iva Šušković.

– Ministarstvo u ovom trenutku nema što ponuditi, mi smo tražili i dalje da nam se izreče, dostavi neko kompromisno rješenje, uvažavajući i ovaj moment da je moguće, da je 400 eura veliki iznos kumulativno koji bi se trebalo izdvojiti iz proračuna da bi se to sve skupa namirilo. Međutim, nema tu u ovom trenutku složnosti da se to premosti, to razdoblje do donošenja uredbi i naprosto smo zaključili sastanak da smo mi dalje u štrajku i da ćemo ustrajati u tome da se ipak iznađe neko rješenje za ove službenike i namještenike sa ovako niskim primanjima, dodala je., prenosi HRT

Šušković je prije nekoliko dana naglasila da je poslodavcu i radnicima u interesu da se problem riješi jer je zajednički cilj nastavak rada, a to, ističe, ovisi o tome koliko je Vlada spremna brzo reagirati na postavljene zahtjeve.

Prošlog ponedjeljka pokrenut je štrajk sudskih službenika. Županijski sud u Zagrebu odbio je Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća, obrazloživši kako štrajk ima dopušteni cilj i svrhu te da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.