Nazire se dogovor Europske unije i AstraZenece, održan je noćni sastanak u Bruxellesu - Kanal 5

Nazire se dogovor Europske unije i AstraZenece, održan je noćni sastanak u Bruxellesu

EU Coronavirus vaccine, Europe. Covid-19 vaccination, flu prevention, immunization concept. Vial dose and medical syringe, European Union flag background. 3d illustration

Uskoro će se znati jeli turbulentan sastanak okončan ‘konstruktivnim‘ dogovorom između dužnosnika Europske komisije s direktorom farmaceutskog giganta AstraZececa.

Tijekom dana objavljeno je da AstraZeneca otkazuje sudjelovanje na sastanku s predstavnicima EU u Bruxellesu, a istu vijest su bili potvrdili i izvori Europske komisije. No, kasnije tijekom dana se AstraZeneca ipak predomislila i odlučila na sastanak poslati Hrvaticu Iskru Reić, izvršnu potpredsjednicu AstraZenece za Europu i Kanadu.

No, kako se doznaje, na sastanku je sudjelovao ipak generalni direktor te farmaceutske kompanije Pascal Soriot.

Zasad nije poznato jeli na sastanku bilo konkretnih rezultata, osim što je došlo do smirivanja strasti.

“Konstruktivan ton u našoj razmjeni stavova s CEO-om AstraZenece Pascalom Soriotom, na našem odboru za cjepiva o dostavi nakon odobrenja cjepiva. EU ostaje čvrsta. Cjepiva se trebaju dostaviti, ugovor se treba poštivati, napisala je povjerenica EU Stella Kyriakides na Twiteru.

Kasnije je objavom tvita izrazila žaljenje zbog “kontinuiranog nedostatka jasnoće” oko plana dostave cjepiva rezerviranih za prvi kvartal ove godine, te pomirljivim tonom najavila nastavak razgovora kako bi se pronašlo rješenje koje će jamčiti dostavu cjepiva za EU građane.

“Države članice su ujedinjene u stavu da AstraZeneca mora ispuniti obveze iz ugovora. U pandemiji smo. Gubimo ljude svaki dan. To nisu brojevi niti statistike. To su osobe koje imaju obitelji, prijatelje i kolege koji su isto tako pogođeni. Farmaceutske tvrtke i izumitelji cjepiva imaju moralne, društvene i ugovorne obveze kojih se moraju pridržavati. Tumačenje da kompanija nije obvezna dostaviti cjepiva jer smo potpisali samo obvezu na maksimalne napore, nije točna niti je prihvatljiva. Mi smo potpisali pred ugovor o nabavi proizvoda koji u to vrijeme nije postojao, a koji do danas još nije odobren. Potpisali smo ga da bismo omogućili tvrtki da izgradi proizvodne kapacitete kako bi mogla proizvesti određenu količinu doza cjepiva. Odbacujem logiku ‘tko prvi dođe njegovo je’ ,” rekla je povjerenica Europske komisije.

“To možda funkcionira u mesnici iz susjedstva, ali ne i u slučaju ugovora, a sigurno ne u slučaju sporazuma kojim smo naručili cjepivo.”, dodala je povjerenica.

Leave a Comment

Your email address will not be published.