NATO digao lovce zbog hrvatskog Airbus aviona, koji je u Italiji izgubio radiovezu - Kanal 5

NATO digao lovce zbog hrvatskog Airbus aviona, koji je u Italiji izgubio radiovezu

Talijanski mediji jutros su objavili kako je talijanska kontrola leta izgubila radio vezu s hrvatskom Airbusom 320 nakon što je ušao u zračni prostor, radilo se o letu iz Stockholma za Rim.

Nakon što je izgubljena veza s avionom, Centar za zračne operacije iz Torrejona u Španjolskoj dao je nalog za podizanje aviona. U Torrejonu pored Madrida je NATO-ova zrakoplovan baza nadležna za kontrolu neba južnih zemalja Europe, gdje se provodila i istraga o tome tko je lansirao besposadnu letjelicu prema Zagrebu.

Nešto iza 9 sati, NATO-ov CAOC (Combined Air Operation Centre) u Torrejonu u Španjolskoj, u suradnji s talijanskim Vojnim zrakoplovstvom, izdao je naredbu da dva eurofightera iz 4. lovačkog jata u Grossetu uzlete i identificiraju avion, navodi Jutarnji list.

Kako piše Il Mattino, zahvaljujući potpori sa zemlje, borbeni avioni bez problema su stigli do hrvatskog Airbusa i izvršili sve potrebne provjere te utvrdili da ne postoji prijetnja nakon čega su se vratili u bazu. Nedugo nakon toga uspostavljena je i radio veza s avionom.

Il Mattino dodaje da protuzračna obrana Italije radi 365  dana u godini 24 sata dnevno.

Leave a Comment

Your email address will not be published.