Nastavljeni radovi na dogradnji i adaptaciji psihogerijatrije Klinike za psihijatriju Vrapče - Kanal 5

Nastavljeni radovi na dogradnji i adaptaciji psihogerijatrije Klinike za psihijatriju Vrapče

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je jutros Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje se nastavljaju radovi na dogradnji i adaptaciji objekta Odjela psihogerijatrije. Radovi obuhvaćaju izgradnju novog istočnog krila Odjela, novu krovnu konstrukciju i pokrov te uređenje podrumskih prostora. Nakon dogradnje, Odjel psihogerijatrije će imati ukupno 62 kreveta i Dnevnu bolnicu.

„Klinika za psihijatriju Vrapče je pune 142 godine prilagođena svojim korisnicima i upravo zato nam je posebno drago vidjeti suvremenu koncepciju organizacije Klinike kojoj je na čelu, prvi puta u povijesti, ravnateljica, a što je trend koji svakako podržavam. Ovom rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade psihogerijatrije, stvorit će se bolji i kvalitetniji uvjeti za pacijente starije životne dobi koji pate od raznih vrsta demencija, a koji su u fazi pripreme za povratak svojoj kući, odnosno u domove umirovljenika“, rekao je gradonačelnik Tomašević zahvalivši svima koji su doprinijeli realizaciji projekta.

Istaknuo je, također, kako bi građevinski radovi trebali biti gotovi kroz osam mjeseci, a nakon toga slijedi opremanje. Gradonačelnik je napomenuo kako će, nakon pretrpljenih oštećenja u potresu, glavna zgrada, koja predstavlja i zaštićeno kulturno dobro, biti cjelovito obnovljena za što je odobreno 136 milijuna kuna. Dio sredstava bit će financiran iz Fonda solidarnosti, a preostali dio, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ravnateljica Klinike Petrana Brečić je istaknula da će novi Odjel imati dvostruko više korisnog prostora od dosadašnjeg što je od posebne važnosti za osobe starije životne dobi s psihičkim poremećajima koje će biti zbrinute uz najviše standarde.

„Grad Zagreb je u svom proračunu, bez obzira na ostale izazove s kojima smo suočeni, iznašao sredstva da se novi Odjel psihogerijatrije završi. Ova je jedina zgrada u sklopu Klinike koja nije bila rekonstruirana u svim godinama svoga postojanja, od davne 1882. godine. Zahvaljujemo gradonačelniku i njegovim suradnicima, te svima koji su doprinijeli da se izgradnja novog objekta nastavi“, rekla je ravnateljica.   

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji zgrade Odjela psihogerijatrije započeli su u veljači 2018. godine, no zbog stečaja izvođača krajem 2019. godine, radovi su obustavljeni i gradilište je konzervirano. Nakon odabira novog izvođača, sredinom veljače ove godine su radovi nastavljeni.

Ukupna vrijednost obnove i dogradnje iznosi oko 28 milijuna kuna s PDV-om. U planu je i opremanje objekta u iznosu od 10.5 milijuna kuna bez PDV-a.

Leave a Comment

Your email address will not be published.