Nakon medijskih reakcija Vlada promijenila odluku, od doniranih 100 milijuna kuna sve ipak ide za za obnovu kuća - Kanal 5

Nakon medijskih reakcija Vlada promijenila odluku, od doniranih 100 milijuna kuna sve ipak ide za za obnovu kuća

Više od polovice novca koji su uplaćivali građani i tvrtke trabala su dobiti četiri ministarstva.

Ogromna donirana financijska sredstva, više od 100 milijuna kuna, koja su na račun državne riznice u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” uplatili brojni građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, kao i međunarodne organizacije i strane vlade, kako doznaje Jutarnji list, samo su manjim dijelom mogla biti potrošena za obnovu stambenih jedinica građana, a čak 60 posto novca trebalo je biti raspoređeno za neke druge svrhe povezane s potresom.

Prema prijedlogu odluke koju je za Vladu bilo pripremilo Ministarstvo financija, a u kojoj je bilo definirano na koji će se način rasporediti novac prikupljen donacijama, 40 posto novca, odnosno oko 40 milijuna kuna trebalo je ići Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, i to za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

Do 20 posto doniranog novca, odnosno 20 milijuna kuna, trebalo je ići na račun Ministarstva unutarnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite. Ovim su se sredstvima trebale financirati naknade pripadnicima civilne zaštite koji su mobilizirani, ali i različitim tvrtkama koje su sudjelovale u uklanjanju štete nakon potresa.

Građani i tvrtke su, osim novca za obnovu i pokrivanje troškova mobilizacije, izgleda donirali novac i za robne zalihe, a da toga uopće nisu bili svjesni. Tako se i 10 milijuna kuna, odnosno do 10 posto doniranog novca trebalo uplatiti i Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba u skladu s odlukama Stožera.

Bez novca nije trebalo ostati niti Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. I oni su trebali dobiti 15 milijuna kuna, i to za obnovu zgrada koje su stradale u potresu. Točnije, do 15 posto doniranih sredstava utrošilo bi se na izgradnju/rekonstrukciju i opremanje ustanova u sustavu socijalne skrbi. Ustanove u sustavu socijalne skrbi su centri za socijalnu skrb, domovi za starije i nemoćne, domovi za djecu, Caritas, Crveni križ, udomiteljske obitelji…

Leave a Comment

Your email address will not be published.