NAJDONATORI Tvrtke koje su najviše donirale hrane su Konzum, Dukat i Sana delikatese - Kanal 5

NAJDONATORI Tvrtke koje su najviše donirale hrane su Konzum, Dukat i Sana delikatese

Europarlamentarka Biljana Borzan i Mreža hrane već četvrtu godinu dodjeljuju priznanje “Najdonator” za društveno odgovorno poslovanje i humanitarno djelovanje.

Foto: Najdonator

Ove godine priznanje su dobile tvrtke Konzum, Dukat i Sana delikatese koje su u 2020. donirale najviše hrane.

“Čestitke nagrađenim tvrtkama i njihovim radnicima što su pokazali izvanrednu društvenu odgovornost. U zemlji u kojoj su police socijalnih dućana često prazne to može služiti kao primjer svima. U teškim vremenima humanitarno djelovanje donatora mnogima znači razliku između oskudice i toplog obroka. Ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su iznimno humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke. Iznimno me veseli veliko povećanje količina donacija u 2020., koju su obilježili potresi i pandemija, i nadam se da je ova inicijativa malo doprinijela tome”, izjavila je potpredsjednica europskih Socijalista i demokrata Biljana Borzan.

Konzum i Dukat već su četvrtu godinu zaredom najveći donatori hrane među velikim tvrtkama, a Sana delikatese drugi put prima ovo priznanje.

Prema podacima državnih tijela, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2020. godini iznosila je 19. 278.809 kuna. U odnosu na 2019. ovo je za trećinu više, te godine prijavljeno je 12.991.467 kuna donacija.

Prodajna vrijednost donacija je iznosila 29.004.125 kuna bez PDV-a, što je značajno više u odnosu na 19.836.745 kuna koliko je donirano u 2019. godini. Ukupno osamdeset i pet tvrtki je Poreznoj upravi prijavilo donacije.

“Od kada smo počeli dodjeljivati nagradu Najdonator, za 2017. godinu, pa sve do danas, vrlo je primjetno povećanje svijesti donatora da preuzmu ovu nagradu. Osvrnite se oko sebe na reklamama, trgovačkim centrima… sve je više donatora koji žele istaknuti svoje napore i rezultate u doniranju hrane. Vjerujemo da svojim naporima, pa i ovom nagradom Najdonator, doprinosimo sve snažnijem raspoloženju donatora da istaknu svoje društveno odgovorno poslovanje, da se oko njega potrude, kako bi živjeli u zemlji u kojima se čitava zajednica skrbi za najpotrebitije članove društva. Čestitke dobitnicima nagrade”, kaže koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

Nagrađene tvrtke su dobile statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladi dizajner iz Vukovara Mirko Tivanovac. Uz to, mogu koristiti titulu “Najdonator” i službeni logotip.

Leave a Comment

Your email address will not be published.