Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba - Kanal 5

Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić predstavila je na konferenciji za novinare Projekt nadogradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba na treći stupanj (III) pročišćavanja – Dodatak ugovoru o koncesiji za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba. 

Grad Zagreb je 2000. godine potpisao Ugovor o koncesiji za prošiščavanje otpadnih voda s tvrtkom Zagrebačke otpadne vode na 28 godina, a ulaskom u Europsku uniju dobili smo obveze poštivanja određenih europskih direktiva vezanih uz vodne usluge, istaknula je pročelnica Jozić. 

Odlukom hrvatske Vlade Dunavski sliv proglašen je osjetljivim područjem, a time i rijeka Sava koja protječe kroz Zagreb, a i Zagreb kao aglomeracija s brojem stanovnika većim od 10000 ekvivalenata stanovnika. Time smo ušli u obvezu izgradnje unapređenja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na III. stupanj pročišćavanja odnosno procesa izdvajanja dušika i fosfora.  

Ovaj projekt ne samo da je važan za zaštitu okoliša, voda i dunavskog sliva već je i preduvjet za financiranje iz EU fondova – projekta VIO Zagreb 2018, projekta rekonstrukcije i nadogradnje i izgradnje vodoopskrbne mreže u Gradu Zagrebu. Sam projekt vrijedan je 1,8 milijarde kuna, od čega bi i iz EU fondova dobili 1,4 milijarde kuna, istaknula je pročelnica Jozić.

Preduvjet za prihvaćanje i odobravanje sredstava je da se paralelno s pokretanjem postupka rekonstrukcije izgradnje vodoopskrbne mreže u Gradu Zagrebu i financiranjem iz EU fondova pokrene i postupak nadogradnje uređaja na treći stupanj pročišćavanja.  

Grad Zagreb prema našem operativnom programu nije prihvatljiv prijavitelj, a budući da nemamo mogućnost financiranja iz EU fondova, jedini način je da koncesionar nadogradi taj uređaj koji je tehnički i tehnološki neodvojiva cjelina od postojećeg, kazala je pročelnica Jozić.

Projekt je procijenjen na 54 milijuna Eura, a financirao bi se od razvojnih banaka. Kredit bi podigao koncesionar, a Grad Zagreb bi ga otplaćivao kroz kapitalnu naknadu u sklopu koncesijkog ugovora. Ne očekujemo visoku kamatnu stopu budući da se radi o razvojnim bankama i ekološkom projektu. Ugovor o koncesiji ističe nam 2028. godine nakon čega bi ga preuzeo Grad i predao ga Vodoopskrbi i odvodnji kao našem javnom isporučitelju vodnih usluga. S obzirom da je teško u sedam godina otplatiti 54 milijuna eura, jedan dio otplatit će se do 2028., a zatim ćemo preuzeti otplatu na duži period kako bi se što manje opteretila sama cijena usluge, objasnila je pročelnica.

Projekt je od izuzetnog značaja  za ekologiju Zagreba te će biti važna sastavnica kompletne slike brige Grada Zagreba o zaštiti okoliša i zaštiti podzemnih voda. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.