MONUMENTALNA FONTANA Konzervatori stopirali obnovu Monumentalne fontane na splitskoj Rivi - Kanal 5

MONUMENTALNA FONTANA Konzervatori stopirali obnovu Monumentalne fontane na splitskoj Rivi

Opet je zaustavljena planirana obnova Monumentalne fontane na splitskoj Rivi. Splitski konzervatori su odbili dati posebne uvjete, akoji su neophodni za izradu glavnog projekta obnove fontane.

Gotovo četrdesetak godina brojne građanske inicijative pokretale su akcije za rekonstrukciju fontane koja je porušena 1947. godine. No, tek 2016. godine je splitsko Gradsko vijeće dalo zeleno svjetlo za njenu faksimilnu obnovu, a gradska je vlast za njenu obnovu u proračunu posljednje tri godine osigurala oko 7,5 milijuna Kuna.

Prošle je godine odabran arhitektonski ured Arching-Studio za izradu glavnog projekta, ali se on ne može dovršiti bez posebnih uvjeta koje pak izdaju splitski konzervatori.

Predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine Split i koordinator obnove fontane Marijan Čipčić je za medije potvrdio ovu ‘konzervatorsku blokadu’ te izjavio kako je neugodno iznenađen;

“Ovaj potez Konzervatorskog odjela u Splitu nas je neugodno iznenadio. Kao razlog navode da nema dovoljno elemenata za obnovu, što je u potpunoj suprotnosti s Konzervatorskim elaboratom iz 2019. godine koji su izradili cijenjeni stručnjaci, akademik Nenad Cambi, arhitektica Katja Marasović i povjesničarka umjetnosti Ivana Prijatelj Pavičić.”, izjavio je Čipčić.

Čipčiću nije jasno kako se Konzervatorski ured složio s obnovom zgrade Hrvatskog doma na temelju fotodokumentacije, a za obnovu Monumentalne fontane po istom principu je to problem.

Jo prije nekoliko godina akademski kipar Robert Jozić izradio gipsani odljev jedne skulpture u omjeru 1/1, što je još jedan dokaz da je obnova itekako moguća, mišljenja je Čipčić.

Brojne zagovaratelje obnove fontane novo rješenje Konzervatorskog odjela je vrlo neugodno iznenadilo jer se u aktualnoj konzervatorskoj podlozi Prostornog i generalnog urbanističkog plana Grada Splita upravo navodi kako je arhitektonsko-urbanistička cjelina koja uključuje Prokurative, palaču Dešković i Splitsku fontanu najvrjedniji kompleks 19. stoljeća u Splitu i jedno od najvrjednijih ostvarenja neostila u Hrvatskoj, posebno je naglasio Čipčić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.