MIROSLAVA BERNAT Modelingom sam uspjela ostvariti sestrin san, ali moj poziv je nutricionizam i zdravlje čovjeka - Kanal 5

MIROSLAVA BERNAT Modelingom sam uspjela ostvariti sestrin san, ali moj poziv je nutricionizam i zdravlje čovjeka

Zagrebačka manekenka i blogerica Miroslava Berant modelingom se počela baviti na nagovor sestre koja je, nakon što su je nekoliko puta modni agenti uočili i kontaktirali s pozivima i ponudama ili, kako bi se u modnom rječniku reklo, skautali na ulici. Od tada je prošlo osam godina.

Zapravo, Miroslava se nikada nije mislila baviti modelingom jer sebe nije doživljavala pravom osobom za taj posao, dok je njena sestra oduvijek maštala o tom pozivu i željela se baviti upravo manekenstvom, ali ju je visina spriječila u tome (visoka je tek 168cm). I tako je nekako preko Miroslave njena sestra iskusila čari modelinga.

“Uspjela je u tome i nagovorila me da započnem svoju manekensku karijeru, dugo me pratila na kastinge i podržavala. Pratila me sve dok nisam prešla kod sadašnje agentice Tihane Harapin Zalepugin uz čije posredništvo sam uspjela ostvariti „sestrin san“ postati hrvatskim modelom i tu je sestra mogla odstupiti.”

Foto: Robin Pretkovič / Model: Vesna sposa

U to vrijeme su cure koje su nosile reviju za Victoria’s Secret bile najpopularniji modeli i većini cura u Hrvatskoj uzori. Meni je za oko zapela najpoznatija od njih, Adriana Lima, ali ne bih rekla da mi je bila uzor jer ne vjerujem u uzore koje ne poznaješ osobno i o čijem životu znaš tek ono što ti mediji prenesu. Mogla bih reći da mi je ona kao žena u modelingu uvijek bila interesantna i voljela sam pratiti njene poslovne angažmane.

Koliko je modeling u Hrvatskoj ozbiljna profesija ili tek dobar hobby?

Iz moje perspektive ozbiljna profesija može biti svaka profesija koja se obavlja časno, odgovorno i profesionalno te nudi mogućnost napredovanja. Modeling u Hrvatskoj je sve to uz ovu iznimku napredovanja, ako želiš napredovati kao model moraš se otisnuti u svijet jer su u Hrvatskoj cure s 25 godina, kada su mentalno spremne za ozbiljne izazove na zalasku karijere. To svakako zavisi od agencije, ali moj dojam je da je Hrvatska malo tržište i u relativno kratkom roku dolazi do zasićenja i potražnje za do malo prije najboljim modelima. Zanimljivo je da se uz ovo pitanje veže i ono može li se od modelinga zaraditi. Prije svega, riječ je o honorarnom poslu pa se na isplate zna čekati dosta dugo, ali najčešće su cure koje kreću u svijet modelinga u dobi kada su i dalje pod krilom roditelja (srednjoškolke i studentice) pa im taj novac predstavlja dobar džeparac i shvaćajući modeling na taj način, od njega se može dobro zaraditi.  

Foto: Selfie MB

Na koliko i kakva odricanja djevojka treba biti spremna i koliko Vam je nutricionizam u tome pomogao?

Usmjerenost na pravilnu odnosno zdravu prehranu samo je dio odricanja na koji djevojka koja se bavi modelingom mora biti spremna. U tom smislu nutricionizam mi je pomogao jer poznajem mehanizme koji su iza konzumacije hrane, ali više mi je u tome pomogao brz metabolizam, bez njega ništa. Zbog te tražene mršavosti nužno je da mlade cure imaju urođene predispozicije prije svega da su prirodno mršave ili sitnije konstitucije, a svakako brz metabolizam u tome pomaže jer će u suprotnom pažnja na prehranu biti jedina i vrlo teška okolnost koja će ih pratiti tijekom cijelog bavljenja modelingom. Navela sam da je usmjerenost na prehranu samo dio odricanja jer najčešće u Hrvatskoj modeling nije primarna profesija pa se djevojke naravno školuju, pohađaju srednju školu i fakultet. Ako žele biti uspješne na oba polja to iziskuje da nakon revije ili snimanja rješavaju one obaveze koje nisu uspjele izvršiti zbog tih angažmana, a to sa sobom nosi otuđenost od prijatelja, kolega i obitelji jer jednostavno osoba ne može sve stići. 

Foto: Franjo Matković i Senja Vild

Koliko vodite računa o zdravoj prehrani?

Ja nisam dobar primjer jer sam uz profesionalni modeling i diplomirana nutricionistica i gotovo čitav život u sportu. U tom smislu je usmjerenost na kvalitetnu i pravilnu prehranu bio oduvijek prioritet. Međutim, ono što moram naglasiti jest da nisam striktna prema sebi pa mi se nerijetko desi da pojedem nešto što bi nazvali nezdravo u kasne večernje sate u izlasku s prijateljima, recimo pizzu ili palačinke, ali ne radim to često i idući dan nastavljam hraneći se prema principima pravilne prehrane. Kod tih izleta u pogreške u prehrani bitno je da nema krivnje i da se shvati kontekst, nekada je ljepše biti dio društva i uklopiti se, a ne biti dežurni šerif i prigovarati ili prezentirati što je ispravno za pojesti, a što nije.

Foto: Danijel Galić / Model: ELFS

Koliko lijepih stvari i situacija ti je modeling donio?

Puno, bila sam na mjestima koja vjerojatno nikad ne bih sama posjetila, prije svega različitim kulturnim spomenicima i objektima koji su nedostupni za širu javnost, a nama su se otvorila vrata jer smo na tim mjestima snimali editorijale ili imali reviju.

Modeling mi je omogućio razbijanje svakodnevice koja je tijekom studiranja znala biti monotona, konstantna predavanja i puno učenja pa je modeling bio odličan odmak od mog stvarnog svijeta. 

Foto: Franjo Matković i Senja Vild

Bi li sudjelovala u reality showu ili izboru ljepote i koliko to pomaže za stjecanje popularnosti i razvoj karijere modela?

Sudjelovala sam u nekoliko izbora ljepote, ali moji ciljevi tada nisu bili jasni niti sam to radila jer sam željela steknuti popularnost ili razviti karijeru, nekako sam u to ušla naivno ne očekujući ništa pa mi i ništa nije donijelo u smislu razvoja karijere. Nije dovoljno samo se pojaviti, moraš znati što time želiš postići, a to mi je jasno sada, kada je sve to iza mene. Osim toga, mislim da nije dovoljno samo biti lijepa i izvrsnog karaktera kako bi te mediji ili masa prihvatila, puno je bitnije svidjeti se ključnim ljudima odnosno biti im podložna, a ja sam uvijek bila svoja i tvrdoglava i nisam primala savjete od onih koji mi nisu bili bliski. 

Kada bi mogla nešto promijeniti i napraviti po pitanju karijere modela što bi to bilo?

Ne bih ništa mijenjala, stojim iza svojih postupaka i uvijek sam pokušavala raditi najbolje što sam mogla. To što možda nisam imala dovoljno znanja ranije ili sam bila nezrela za neke odluke ili prilike razlog je zašto sam tu gdje jesam, ali meni je bitno da sam uvijek išla svojom logikom i svojim putem, kao što i sada to pokušavam. 

Foto: Franjo Matković i Senja Vild

Kako izgleda Vaša dnevna beauty rutina?

Uh, vjerujem da će velikom broju žena biti suludo kada kažem da se moja beauty rutina sastoji od plave Nivea kreme i Sensodyne paste za zube. Zalažem se za jednostavnost po pitanju beauty rutine i nemam puno proizvoda koje koristim. Često na revijama dobijemo različite kreme, losione i preparate i uvijek ih testiram i kasnije zaključim da mi moja plava Nivea najbolje odgovara. Volim osjećaj masnoće i vlažnosti kože i doslovno se cijela namažem tom kremom. Za ostalo se oslanjam na genetiku. 

Koja je tvoja omiljena ljetna kombinacija i što je tvoj odjevni must have? Koji je Vaš prijedlog za ljetni street style outfit?

Bijela haljina s volanima, bijela zato što naglašuje preplanulu put, a volane obožavam.  Onaj u kojem se osoba osjeća sigurno i ugodno. Nešto prozračno, prirodnih materijala. Lanena ili pamučna haljina koja otkriva noge. Lijepe noge su po meni simbol ženstvenosti i popravljaju svaku kombinaciju. 

Foto: Dejan Barić / Model: Hippy garden

Koji su Vaši daljni profesionalni planovi?

Moji profesionalni planovi su usmjereni mom primarnom zanimanju, a to je nutricionizmam. Voljela bih naći posao u struci budući da sam nedavno diplomirala, a do tada se zabavljam pišući svoj blog Nutriabeceda.com s temama o hrani i utjecaju iste na zdravlje čovjeka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.