MIRNA POSAVČEVIĆ Dizajniram za žene i muškarce koji vole biti primijećeni u društvu - Kanal 5

MIRNA POSAVČEVIĆ Dizajniram za žene i muškarce koji vole biti primijećeni u društvu

Brand Anima M. nastao je 2013. godine kao logičan slijed kreativnih vizija Mirne Posavčević jer se umjetničko stvaralaštvo kod dizajnerice pojavilo vrlo rano. Dizajnerica sama za sebe voli reći kako joj je olovka uvijek bila pri ruci kako bi određenu ideju ili zapažanje prikazala na papiru.

Već od malih nogu Mirna je gajila zanimanje za modu i za estetiku posebno lijepog. A to što je odvijek bila u blizini ‘grada umjetnika’ kao što je Grožnjan dalo joj je mogućnost okružiti se kreativcima od malena te tako samo razvijati svoj talent u narednim godinama. Dizajnerica Mirna Posavčević je sudjelovala na raznim likovnim natječajima, a tijekom studiranja je napokon svoju kreativnost usmjerila u dizajn odjeće koji je tako postao njen primaran način izražavnja i njena strast.

Posebno zapažena bila je revija Mirne Posavčević na posljednjem projektu Zagreb fashion destination u sezoni proljeće ljeto 2020. tako da je Mirna sa svojim brandom napravila značajan iskorak te uspjela, usprkos koronakrizi, vrlo uspješno se predstaviti na nacionalnoj modnoj sceni. 

Umjetnost je sama po sebi svestran pojam. Likovna umjetnost, kao i glazbena imaju veliki utjecaj na moj rad. Neprestano istraživanje novoga i proučavanje već ustaljenih kanona ljepote te raznih stilova koji kroz povijest modeliraju i mijenjaju doživljaj istih. Slikanje je moja strast koju gajim od malena, a u dizajniranju odjeće sam oslikavanjem materijala uspjela spojiti dizajn sa slikanjem te tako ojačati svoj stil. 

Stvaranje kolekcije uvijek započinje početnom idejom koja može biti skica jednog modela ili određenih predmeta ili slika koje postaju osnovna nit vodilja. Inspiracija tako prelazi sa jednog oblika u drugi te se pretvara u cijelovitu  priču. Takav je moj proces stvaranja. 

Mislim da je od velike važnosti zadržati svoj osobni identitet pri svakom novom radu koji nosi vaš potpis, bilo ono romantičnog ili krajnje avangardnog izgleda.

Kakvoj je ženi namijenjena Vaša moda i brand Anima M ? 

U Anima M. asortimanu može se naći ready to wear linija koja je namijenjena široj publici, ručno-oslikana linija s autorskim potpisom te couture linija elegantnih i bezvremenskih odjevnih komada. Dizajniram i izrađujem odjeću i modne dodatke za žene i muškarce koji se vole isticati iz mase i biti primijećeni u društvu. Anima M. odjeća ima svojstven stil koji ne prati trend već ostvaruje svoju viziju ljepote.

Koji vam je omiljeni model ovogodišnje kolekcije i zašto? 

Moja kreativnost najviše se ističe u ručno-oslikanim Anima M. komadima. Uz dizajersku estetiku brenda koja je kroz godine došla do pročišćene forme te ima svoj prepoznatljivi izgled, ručno-oslikani unikatni proizvodi itekako prikazuju moju kreativnu viziju i inspiraciju koja pokreće moje umjetničko stvaralaštvo. 

Nova kolekcija je trenutno u izradi. Svakim danom nastaje novi komad, a svaki novi unikat ima posebnu ljepotu. Osim jedinstvenih ručno-oslikanih komada, posebne detalje izrađujem tehnikom vezenja i slaganja reljefnih tekstura koristeći pritom različite materijale. Oduševljena sam cjelokupnom pričom, ne znam koji bi izabrala!?  Biti će tu nekoliko Anima M.  iznenađenja koje ne smijem otkriti. ☺  

Imate li omiljene dizajnere, uzore, koga od najpoznatijih svjetskih modnih dizajnera najviše volite i cijenite i zašto?

Mislim da svaki dizajner ima određene uzore čiji su ih radovi inspirirali i potakli nove pristupe u kreiranju. Posebno cijenim neka velika imena za koja smatram da možda najviše odgovaraju mojem osobnom ukusu i dizajnerskoj estetici. Mogu istaknuti Chanel, YSL, Vivienne Westwood, Dries Van Noten, Balenciagu te Lanvin. Uvijek mogu iznenaditi novim kolekcijama i vizijama iz sezone u sezonu. Iako nisam tip koji se oslanja isključivo na trendove, uvijek težim ostati svoja te prikazati svoju viziju.  

Držite li da odabir odjeće i modela govori o karakteru žene koja ga nosi? Kakva žena bira Vaše modele? 

Moje kreacije jesu odraz moje osobnosti. Estetika brenda Anima M. zapravo opisuje različite strane mog karaktera. Umjetnik se vremenom mijenja, samim time i njegovo stvaranje dobiva različite forme. U Anima M. kolekcijama prisutni su separates komadi gdje se mogu kombinirati različiti elementi iz pojedinih modela tvoreći tako nove kombinacije istih. To je još jedna karakteristika brenda – stvarati male serije proizvoda koji se opet iznova mogu kombinirati tvoreći drugačije kombinacije početne vizije. Unikatna odjeća naglašava posebnost, nešto što samo Vi posjedujete. To Vas ističe iz mase, a moje klijentice to zapravo najviše vole. 

Koji su glavni trendovi ove sezone? Što mislite koliko Vaše klijentice slijede trendove?                         

Ove sezone vidljivo se vratilo šarenilo uzoraka i grunge stil, modeli od umjetne kože i osim vječne crne nekoliko jarkih boja za bezvremenske zimske kapute. Kao dizajner unikatne odjeće trudim se biti svoja u odabiru silueta, modela i vizije nadolazeće kolekcije. 

Smatram da je odijevanje od iznimne važnosti kod osobnog dojma i prezentacije u poslovnom okruženju, a isto tako i u slobodno vrijeme. Žene su danas obasute različitim stilovima i trendovima koji se jako brzo mijenjaju iz sezone u sezonu te im je teško pronaći svoj osobni stil. 

Anima M. odjeća ne podliježe trendovskim odjevnim serijama proizvoda već prati liniju slow fashion koja je individualnije posvećena građi tijela.  Moje klijentice već znaju da su Anima M. unikati bezvremenski komadi koji će dugo biti dio njihovih ormara. 

Kako će izgledati Vaše buduća kolekcija?

Možete očekivati Anima M. prepoznatljiv stil francuskog chic-a uz posebne detalje. Autorski potpis biti će dakako najviše uočljiv uz poteze mog kista koji će sigurno i u ovoj kolekciji dati one statement komade. 

Ova kolekcija biti će zaista posebna modna priča u kojoj je kao glavna misao vodilja Anima M. slogan Be Who You Are. Cilj mi je bio spojiti dvije strane brenda: couture liniju posebne izrade i casual liniju svakodnevnih modela. Ručno-oslikani komadi svojstveni su Anima M. estetici te svakako čine prepoznatljivost brenda. U novoj kolekciji očekuju vas posebni novooslikani komadi koje ćete odmah zavoljeti.  

Svojstveno ovom zaista posebnom vremenu, odlučila sam iskoristiti ostatak visokokvalitetnih materijala iz prijašnjih kolekcija i dati im novo ruho. Stvoriti nešto novo kombinirajući siluete uz poneke modele iz prijašnjih kolekcija. Spojiti couture i casual u novu ready-to-wear kolekciju koja je namijenjena za svaku priliku, od dnevnog izlaska do poslovne večere ili odlaska u grad. 

Koristila sam različite materijale i uzorke, kombinirajući umjetnu kožu i nezaboravne Anima M. modne dodatke. Bit će to spoj svih najposebnijih Anima M. unikata koji zajedno čine ovu posebnu modnu priču. 

Kako ste proveli i provodite ovo kritično vrijeme korone?

Vrijeme izolacije sam iskoristila do maksimuma i posvetila se svemu onome što sam stalno odgađala.  I poslovno i privatno. 

Na instagramu sam u vrijeme izolacije pokrenula serijal videa ART of BOOKS u kojima obrađujem razne teme iz povijesti umjetnosti i mode. Iako drukčije od bilo koje godine prije, ljeto nama uz more nosi veći obim posla i svakako sam se posvetila studiju i klijentima te razvitku novih proizvoda. Dolaskom jeseni ponovno sam pokrenula ovaj zabavan i prije svega edukativan serijal kojeg planiram nastaviti svake prve srijede u mjesecu. A teme ću naravno svakog puta birati uz pratitelje na društvenim mrežama. Pratite me na instagramu za detalje. 

Pokrenula sam napokon i izradu Anima M. webshopa koje je isto tako za vrijeme ljeta malo stalo sa izradom. Međutim, sada napokon mogu reći kako će uskoro biti aktivan. Očekuju vas puno unikata koji će vam biti lako dostupni gdje god se nalazili. Trenutno radim na još nekoliko novih projekata i suradnja koje ćete uskoro moći pratiti, a donose naravno nove unikate i nove modne priče. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.