Ministrica Bedeković: Za stanja u domovima za starije odgovorni su županijski centri - Kanal 5

Ministrica Bedeković: Za stanja u domovima za starije odgovorni su županijski centri

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković gostujući u Dnevniku Nove TV komentirala je situacije u domovima za starije i nemoćne, posebno u Splitu i Koprivnici te naglasila kako su opasnosti još uvijek prisutne. 

Postoje opasnost i opravdan strah da se nakon popuštanja mjera dogodi pojava korona virusa u domovima za starije i nemoćne osobe i zato je potrebno poštovati stroge epidemiološke upute i apelirati na osobnu odnogornost onih koji dolaze u posjete, istaknula je ministrica Bedeković za Novu TV.  

Najveći problem u korona krizi u Hrvatskoj bili su domovi za starije i nemoćne, a svaki treći pacijent koji je u hrvatskoj preminuo bio je štićenik doma u Splitu ili Koprivnici.

Na pitanje novinara Nove TV zašto incpekcija nikad nije bila u Koprivnici, ministriba Bedeković je odgovorila: “Nismo slali inspekciju jer smo nakon izbijanja, ulaza virusa u dom u Koprivnicu zatražili izvješće epidemiologa i na temelju tog izvješća poduzete su sve mjere i radnje i nije bilo potrebe slati”.

“Svaki dom ima svoje specifičnosti, s obzirom na broj korisnika, rekla je ministrica na pitanje kako to da su negdje reagirali na pojavu temperature kod korisnika, a negdje nisu danima”, izjavila je Bedeković.

Zašto se nije ranije reagiralo s obzirom na koronakrizu, Bedeković kaže da to treba pitati stručnjake tj. medicinsku struku.

Ministrica Bedeković za Novu TV tvrdi kako su županijski timovi u čitavoj Hrvatskoj izvršili su 860 posjeta domovima za starije i nemoćne, a njeno ministarstvo je na temelju analize tih izvješća poslalo u tom periodu 95 inspekcijskih nadzora te utvrdilo brojne nepravilnosti pogotovo u ustanovama za starije i nemoćne osobe.

“Najveći broj nepravilnosti odnosio se na veći broj korisnika od dozvoljenih u obiteljskim domovima, neki su radili bez licencija, bez dozvole za rad, u dijelu ustanova utvrđen je manjak osoblja”, odgovorila je ministrica Bedeković za Novu TV. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.