Ministre Beroš, zašto krijete inspekcijske nalaze? - Kanal 5

Ministre Beroš, zašto krijete inspekcijske nalaze?

Ministar zdravstva Vili Beroš, skoro mjesec dana obmanjuje javnost kada izvješće Državnog odvjetništva navodi kao alibi za zatajivanje inspekcijskog izvještaja o nadzoru u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe. Inspekcijsko izvješće ministar Beroš nije dostavio ni Saborskom odboru za zdravstvo koji je također zatražio inspekcijski izvještaj.

Mada nije klasificirani dokument budući za to ni nema nikakvog posebnog razloga jer nisu u pitanju zaštite državnih nacionalnih i sigurnosnih interesa, ministar Beroš inspekcijsko izvješće i dalje drži dalje od javnosti te tako, moguće, štiti (ne)odgovorne u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu.

Podsjećamo, u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu od dana kad je započeo premještaj dijela korisnika u bolnicu do danas korona virusom zaraženo je 68 ljudi. Preminulo ih je 18. Ravnatelj Doma i dalje je Ivan Škaričić, koji je – kako se doznaje, najprije bio voljan dati ostavku, ali se potom predomislio.

Ministar zdravstva konstantno ponavlja kako zbog izvida koje provodi Državno odvjetništvo javnosti ne daje na uvid inspekcijsko izvješće, no Državno odvjetništvo je, višekratno službeno se očitujući, zauzelo stav da objava inspekcijskih nalaza nikako nebi utjecala na njihove izvide.

“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne protivi se objavi inspekcijskih izvještaja Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obzirom da objava inspekcijskih izvještaja kao ni izjave čelnih ljudi navedenih ministarstava ne utječu na provođenje predmetnih izvida.”, stoji u očitovanju koje je Državno odvjetništvo dostavilo portalu Index.hr, to drugi put u posljednjih 11 dana.

Iz kojih razloga ministar Beroš, ali i ministrica Bedeković, inspekcijske nalaze drže u tajnosti može se samo nagađati, ali i nadati da će pod pritiskom javnosti ili nekim drugim novinarskim kanalima ti isti inspekcijski nalazi izači na svjetlo dana, pokazat će vrijeme i otkriti prave motive. Štiti li ministar Beroš nekoga i zašto, a možda i po čijem nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.