MINISTARSTVO ZDRAVSTVA Lokacija novog Imunološkog zavoda bit će na području općine Rugvica - Kanal 5

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA Lokacija novog Imunološkog zavoda bit će na području općine Rugvica

Ministarstvo zdravstva uputilo je priopćenje u kojem navode da je za trajnu lokaciju novog Imunološkog zavoda izabrana Općina Rugvica, koja je odlučila darovati svoje zemljište na kojem će se izgraditi objekt.

“Zajedničkim naporima Ministarstva zdravstva, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Imunološkog zavoda, postignuto je rješenje kojim poslovna zona Rugvica postaje trajni dom novog Imunološkog zavoda. U kontekstu pravnih izazova s ranijom lokacijom, učinili smo značajan iskorak za nastavak ovog strateškog projekta i pokazali snažnu volju i odlučnost Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Imunološkog zavoda da se, nakon 30 godina, ostane pri odluci revitalizacije Imunološkog zavoda kao važne ustanove u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske“, istaknuo je ministar Vili Beroš povodom današnje odluke na Općinskom vijeću Općine Rugvica, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Kako se nadalje navodi u prioopćenju, ovom odlukom Općina Rugvica daruje Imunološkom zavodu zemljište u radnoj zoni Rugvica – sjever, površine 69.761 m2 s potencijalom ukupne minimalne veličine 20.000 m3 u svrhu izgradnje cjelokupne tvornice bioloških lijekova, izgradnje izdvojenog pogona za proizvodnju antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica te biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

Ilustracija: Ministarstvo zdravstva

Napominje se i da je ovoj odluci prethodilo očitovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je, na temelju istih, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine utvrdilo da nema pravnih prepreka u smislu članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

“Pronalazak nove, trajne lokacije za revitalizaciju Imunološkog zavoda predstavlja još puno više od toga. Nakon niza prepreka i pravnih izazova koji su nas dijelom vratili unatrag u kontekstu dosadašnjih koraka koje smo učinili u realizaciji ovog projekta, nismo posustali zahvaljujući potpori Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kao i Ministarstva zdravstva na čelu s ministrom Berošem koji od prvog dana ‘živi’ s nama ovu dugo očekivanu priču od općeg strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, gospodarski razvoj Općine Rugvica te postojeće i buduće ljudske potencijale u proizvodnji cjepiva različitih namjena, protuotrova od ugriza zmija ljutica i drugih proizvoda za potrebe hrvatskog, ali i svjetskog tržišta”, izjavio je ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić.

Ilustracija: Ministarstvo zdravstva

Iz resornog ministarstva poručuju da sve druge aktivnosti u pripremi izgradnje novog Imunološkog idu svojim tijekom te da će gradnja cjelokupne tvornice početi najkasnije za 2 godine dok je predviđeno vrijeme gradnje do faze funkcionalnosti 9 mjeseci od pozitivnog završetka javnog natječaja, odnosno odabira izvođača po provedenom natječaju.

Ujedno je izrađen i pripremljen za objavu javni natječaj za izgradnju novog biofarmaceutskog postrojenja za proizvodnju animalnih imunoseruma, odnosno lijekova namijenjenih za ljudsku i veterinarsku uporabu s primarnom namjenom proizvodnje antitoksina za otrov europskih zmija.

Ilustracija: Ministarstvo zdravstva

Beroš: Hrvatska može biti samodostatna u proizvodnji zmijskog protuotrova

Kako Imunološki zavod raspolaže dozvolama za obavljanje pokusa na životinjama i uzgojnim dozvolama, postoje osnovni preduvjeti da se u sklopu nove tvornice izgradi i pogon za preradu hiperimune konjske plazme, kao zaokružena cjelina na jednoj lokaciji, na kojoj bi se odvijala prerada, punjenje i opremanje, a za sve navedeno poslužit će postojeći resursi na farmi u Svetoj Nedelji.

“Imunološki zavod je perjanica naše znanosti i zaslužuje sve moguće međuresorne napore. Najlakše je proglasiti kraj na prvi znak prepreka koje su se razumljivo pojavljivale zbog složenosti projekta. Mi smo odabrali teži, ali ispravniji način te smo učinili dodatni iskorak i zajedničkim snagama iznašli rješenje za nastavak revitalizacije Imunološkog zavoda. Kako bismo mu vratili ugled i dodatno ga pozicionirali na svjetskoj karti vodećih proizvođača cjepiva različitih namjena kao i ostalih proizvoda koji su traženi u tom tržišnom segmentu, u prvoj fazi će se proizvoditi cjepiva protiv morbila i rubele, a usporedno sagledavamo potencijale daljnje proizvodnje šireg portfolija proizvoda koji su potrebni hrvatskom i svjetskom tržištu”, zaključio je ministar Beroš dodajući kako imamo priliku ostvariti preduvjete i za vlastitu proizvodnju antitoksina čime bi Hrvatska bila samodostatna u proizvodnji zmijskog protuotrova za kojim je posebno naglašena potražnja za vrijeme turističke sezone.

Leave a Comment

Your email address will not be published.