Ministar Vili Beroš; liste čekanja su veće oko 10 posto, dugovanja u zdravstvu veća od 9 milijardi, želio bih i dalje biti ministar zdravstva - Kanal 5

Ministar Vili Beroš; liste čekanja su veće oko 10 posto, dugovanja u zdravstvu veća od 9 milijardi, želio bih i dalje biti ministar zdravstva

Nakon prezentacije HDZ-ovog programa u sjedištu stranke, novinarima je, ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na pitanje o listama čekanja, rekao; “Liste čekanja jesu problem, to znamo i od ranije. Ova koronavirus kriza poremetila je redovan sustav pružavnja zdravstvene zaštite i liste čekanja su se nešto povećale za oko 10 posto. Međutim, zdravstveni sustav nakon ukidanja mjera vraća se u reaktivaciju, na neki način u normalu. Doduše, prema nekim epidemiološkim okvirima što je nužno u ovom trenutku zbog osiguranja sigurnosti kako korisnika usluga tako i zdravstvenih djelatnika. Ono što je do sada postignuto je da je oko 60 posto bolničkog sustava reaktivirano, isto tako preko 82 posto, što je podatak od jučer od HZZ-a, specijalističko konzilijarnih pregleda. To je trend koji je zadovoljavajući, ali da bi se prilagodili novoj situaciji, kao što to stalno navodimo, već smo rekli da radimo u dvije smjene, da se neke pretrage i zahvati odvijaju vikendom, subotom i nedjeljom. Ja sam zahvalan svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima u bolničkom sustavu koji se dodatno trude da bi, na neki način, nadoknadili zaostatke koji su nastali iz objektivnih razloga.”

Na pitanje kako misli provesti izborna obećanja vezana za zdravstvo s obzirom na postojeća dugovanja od više od 9 milijardi kuna, Beroš je rekao; “Istina je, i sam napominjem, na određene financijske probleme u zdravstvenom sustavu. Dugovi jesu veliki, međutim, kao što sami znate, u proteklom mandatu je uloženo do 2,9 milijardi u zdravstveni sustav, a to uključuje sredstva iz državnog proračuna i financijska sredstva iz međunarodnih institucija. Ono što je posebno zanimljivo i na domaćem tržištu nude se institucionalni investitori koji su spremni ulagati u hrvatski zdravstveni sustav. Iskreno se veselim novim iskoracima, veselim se gradnji nove nacionalne dječje bolnice koja je sušta potreba hrvatskog zdravstvenog sustava i hrvatskih građana, veselim se revitalizaciji Imunološkog zavoda koji već desetljećima stoji neiskorišten, s jednim nacionalnim blagom u obliku matičkih soba virusa. Mislim da je krajnje vrijeme da se kao narod na neki način trgnemo i napravimo iskorak u tom pravcu. Ova vlada započela je već neke predradnje da bi se informirali uopće o stanju u Imunološkom zavodu. Nakon toga slijede neki daljnji koraci za koje vjerujem da ću uskoro imati priliku reći vam o čemu se konkretno radi.”

Na zadnje novinarsko pitanje hoće li to sve gledati kao ministar zdravstva, Beroš je odgovorio;

“E, to je veliko pitanje. Naravno, ovisi o izbornom uspjehu u koji vjerujem, ali nakon toga se ponovno slažu kockice pa ćemo vidjeti. Ono što sam rekao na početku, volio bih s obzirom da sam bio pomoćnik ministra dvije godine, s obzirom da sam upoznat s osnovnim stanjem u hrvatskom zdravstvenom sustavu, imam određenu viziju, volio bih i dalje raditi na unaprijeđenju hrvatskog javnog zdravstvenog sustava, a mislim da je najbolje vidljivo koliko nam je on potreban i nužan bio ovo vrijeme koronavirus krize.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.