MINISTAR MARIĆ Bili bi sjajno kad bi se problemi zdravstva ticali samo starih dugova - Kanal 5

MINISTAR MARIĆ Bili bi sjajno kad bi se problemi zdravstva ticali samo starih dugova

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić gostujući u studiju N1 televizije govorio je o proračunu za sljedeću godinu.

“Kolege i resori imaju veća očekivanja i želje nego što su mogućnosti, ali nađemo uvijek balans”, izjavio je Marić.

Marić tvrdi da je ove godine bilo lakše pripremiti prijedlog proračuna u odnosu na prethodnu, s obzirom na okolnosti pandemije koronavirusa.

“Svaki proračun ima i svoje izazove pa kad uspoređujem prethodnih sedam, teško mi je reći koji je najteži ili najlakši. Kad smo 2016. predlagali poreznu reformu, nisam očekivao da ćemo još tri puta uspjeti rasteretiti gospodarstvo i građane”, izjavio je ministar.

“Što se tiče makroekonomske situacije, mi smo praktički na kraju faze oporavka. Trebamo gledati prema rastu i to prema održivom rastu”, rekao je Marić.

“Kad smanjite porez na dohodak, bilo je poslodavaca koji su korigirali bruto kod zaspolenika na niže”, kazao je Marić, navodeći da su takvi u manjini. “Država treba dati svoj obol, ali poslodavci su ti koji diktiraju visinu plaće”, dodao je.,

Kaže da se u poreznoj reformi našao neki prostor za manerviranje te da su ukinuta dva doprinosa.

“U ova četiri kruga porezne reforme jasno smo dali do znanja kao Vlada kako vidimo porezni sustav, gro ciljeva smo ostvarili, a ovaj dio rasterećenja daje doprinos gospodarskom rastu i zaposlenosti”, rekao je ministar.

“Neizravni porezi imaju veliki obol i po udjelu neizravnih poreza u BDP-u smo na samom vrhu, broj jedan, tu računamo PDV i trošarine u BDP-u. Mi smo na oko 13%, baš na vrhu”, istaknuo je.

Marić kaže da je “namjera da kada ulazite u njega doprijeti do građana s nižim primanjima”.

“PDV u hrani je vrlo izdašan pa ćemo vidjeti u kojoj fazi i kada ćemo se odlučiti na taj korak”, dodao je ministar.

Kaže da se na razini EU napravio određeni kompromis kada je riječ o novom sustavu PDV-a. “Sad imamo okvir pa ćemo promisliti, sagledat ćemo sve.”

“Standardna stopa od 25 posto nas svrstava na drugo odnosno treće mjesto po tim visinama. Što se tiče PDV-a, on nam nije toliko u fokusu. Najviše trebamo biti fokusirani na izravne poreze”, dodao je Marić.

Ministar Marić je govorio i o stanju u zdravstvenom sustavu.

“U prošlim godinama radili smo dodatne transfere koji nisu bili vidljivi u originalnim proračunima. Dolazimo do 2021. U proljeće smo imali razgovor s veledrogerijama, došla je u opasnost isporuka lijekova. Postigli smo dogovor – prvi i drugi rebalans”, rekao je Marić i dodao:

“Kroz ta dva rebalansa, transferi iz državnog proračuna su povećana na 9,1 milijardi. Znači značajno povećanje. Ove godine smo značajno povećali transfere kako bi rokove plaćanja sveli na prihvatljivu razinu, a ona je i dalje izvan zakonom propisanih okvira. ”

Rekao je da bi se zdravstvstvenom reformom trebali dotaknuti i tih problema. “Bili bi sjajno kad bi se problemi zdravstva ticali samo starih dugova”, zaključio je Marić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.