Ministar Malenica o ovrhama kao o poštanskim markicama - Kanal 5

Ministar Malenica o ovrhama kao o poštanskim markicama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je za središnji Dnevnik HTV-a kako je u razgovoru s javnim bilježnicima preporučeno da ovršne postupke počnu u tri vala. Naglasio je da je glavni cilj izmjena i dopuna Ovršnog zakona pojeftinjenje i ubrzavanje postupka. 

Na pitanje ima li podatak o strukturi duga prema vjerovnicima i iznosu kada je riječ o ovršnim prijedlozima “koji su u ladicama javnih bilježnika” Malenica je kazao da nema.

“Radi se o ovršnim prijedlozima za koje postoji mogućnost da dođe do ovršnih rješenja da idu kasnije na naplatu. To je postupak temeljem ovršnog zakona koji završava rješenjem o ovrsi, a kasnije je naplata putem Fine. I tu imamo određene rokove koji će prolongirati samu naplatu tražbine.”, dodao je Malenica. 

Izjavio je i da je Vlada u proteklom mandatu učinila mnogo kada je riječ o ovrhama. Smanjila je broj blokiranih s 370 na 229 tisuća, uvedene su određene socijalne klauzule, izmijenjen je iznos koji se iz plaće smije ovršiti, a zabranjeno je i provođenje ovrhe nad jedinom nekretninom, istaknuo je Malenica.

Napominje da ovršni postupak nije jednostavan ni za ovršenika niti za vjerovnika. U tom smjeru i idemo kada smo pripremali izmjene i dopune ovršnog zakona, kazao je Malenica i dodaje da je osnovni cilj pojeftinjenje postupka i ubrzavanje. Bitan je i rok od 15 dana, u okviru kojega će javni bilježnik pozvati ovršenika da se očituje o dugu. Ako ospori dug, postupak ide na sud. Ako dug plati, ne donosi se ovršno rješenje. 

Odgovarajući na pitanje mora li se ovrha najprije platiti pa tek poslije eventualno ići na sud, Malenica je kazao da postoji mogućnost prigovora kao pravnog lijeka kojim se osporava tražbina, ovrha, pa se onda ide na sud. Istaknuo je i da će cijeli postupak biti jeftiniji, 600-tinjak kuna po jednoj ovrsi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.