MINISTAR DARKO HORVAT Tko će i kada zamijeniti Damira Vanđelića? - Kanal 5

MINISTAR DARKO HORVAT Tko će i kada zamijeniti Damira Vanđelića?

U središnjoj informativnoj emisiji RTL-a Danas, novinar Ilija Radić razgovarao je s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darkom Horvatom

Ministar Horvat je rekao kako sada ulaze u tempo izdavanja odluka kakav su htjeli od početka.

 “Generirati 150 odluka tijekom 5 radnih dana je bila želja koja se obistinjuje. Za provedbena tijela, Fond i Središnji državni ured, pravi posao tek slijedi”, izjavio je Horvat.

Ministar Horvat komentirao je i je li Vanđelić ispunio njihova očekivanja. 

“Vanđelić je ustrojio Fond, u jednoj arhitekturi kakvu je zamislio uz nekoliko sugestija i vraćanja na doradu predmetnog Pravilnika i Uredbe o unutarnjem ustroju, uspostavio ključne odrednice funkcioniranja Fonda. U ovom trenutku u situacija smo gdje raspisujemo natječaj za dvadesetak novih ljudi. Kako dolazi do sve većeg obima posla za izvršna tijela, tako administrativno kapacitiramo te institucije.”

Na pitanje je li Vanđelić dezerter, Horvat je kazao da ne voli takve termine. 

“Razgovarao sam s gospodinom Vanđelićem prije nego je na zdrave i funkcionalne noge. Je li to učinjeno u ovom trenutku, ako smatramo da jest, njegov odlazak ne bi trebao biti problem. Fond je u fazi nastajanja. Onog trenutka kada stekne punu operabilnost i počne ugovarati i izvršavati ključne zadatke, sudjelovati u vođenju procesa obnove bit ćemo puno zadovoljniji”, rekao je Horvat za RTL. 

Na novinarsko pitanje hoće li Vanđelićev odlazak usporiti obnovu:

“Vanđelić je sjedio za istim stolom za kojim smo sve probleme koje smo zatekli ili su se događali transformirali u neka novija pravila ponašanja unutar Zakona koji smo promijenili dva puta, programa mjera koji smo promijenili tri puta, generiranja pravilnika o postupcima jednostavne nabave da bi segment nabave ubrzali. Stvorene su pretpostavke da obnova krene. “

Komentirao je i kada možemo očekivati da će se sve što se pripremilo vidjeti na terenu. 

“Onoga trenutka kada Fond sprovede natječaje, provede radove, kada dobijemo završna izvješća izvoditelja, onih koji će to nadzirati, da je proces obnove ušao u punu funkcionalnost odnosno generiranjem završnog izvješća nadležnog inženjera predmetna zgrada ili obiteljska kuća bude useljiva i spreman za povrat onih koji su je morali napustiti”, kazao je. 

Horvat je odgovorio i zašto još nema zamjenskih kuća u Petrinji koje su bile najavljene za studeni. 

“Mi smo analizu napravili. Kreću pravi natječaji s konkretnim dobavljačima, prve količine bit će raspisane tijekom prosinca. Nema zapreke da zamjenska obiteljska kuća, konstrukcijska obnova, nekonstrukcijska obnova, bržom dinamikom ne vrati stanovništvo koje je moralo odseliti natrag u dom”, kazao je Horvat.

A na pitanje kada će se znati tko je novi šef Fonda, Horvat kaže. 

“U petak ćemo sazvati Upravno vijeće i donijeti tri ključne odluke. Prvo je da ćemo razriješiti Vanđelića na njegov zahtjev iako on to želi sa 17.12. probat ću iskomunicirati s njim da u Fondu ostane tijekom cijelog 12 mjeseca, nakon toga imenovat ćemo vršitelja dužnosti i donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja.” 

Leave a Comment

Your email address will not be published.