MINISTAR FUCHS Mijenjat ćemo odluku o upisu učenika u srednje škole - Kanal 5

MINISTAR FUCHS Mijenjat ćemo odluku o upisu učenika u srednje škole

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je da će Ministarstvo izmjeniti odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole te da će se neki od prethodno ukinutih programa vratiti, a boravio je danas u Rijeci gdje je sudjelovao u proslavi Dana Sveučilišta.

“No, duboko se nadam da će inzistiranje na tim programima i odobrenje za zahtjeve rezultirati većim upisom učenika”, odgovorio je na novinarsko pitanje da prokomentira mnogo primjedaba na Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2022./2023. za koju je 14. svibnja završilo e-savjetovanje.

Ministar Fuchs je rekao da se godinama ponavlja prijava maksimalnog broja programa pa se u neke programe ne upisuje nijedan učenik.

“To je opterećenje nastavnicima koji ne izvode nastavu jer nema učenika, a nosi i financijske posljedice za proračun. Rad s tako malo učenika u razredima nije dobar ni za učenike”, rekao je ministar.

“Očekivali smo da će županije i drugi osnivači biti realniji u pristupima. Zanimljivo je da nijedna primjedba nije stigla od roditelja, nitko od njih se nije našao pogođen”, dodao je ministar.

Na novinarsku primjedbu kako se ukidaju razredi kuhara, ministar je naveo da se to dogodilo samo tamo gdje se zadnjih godina nije prijavio nijedan učenik. 

Komentirao je i najavu odgojitelja da će zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predškolskom odgoju, Fuchs je odgovorio da je to njihovo pravo.

“Mi mislimo da smo napravili posao dobro i ne razumijem te povike. Ne znam što bi na razini ustavnosti bilo povrijeđeno u izmjenama i dopunama zakona. Koliko sam shvatio, odgajatelji imaju bojazan da će se povećati odgojne skupine djece pa da neće moći kvalitetno raditi. Ne znam gdje to nalaze u zakonu, pogotovo kad se najavljuju gradnje dječjih vrtića i spominje se mogući nedostatak odgojitelja”, rekao je Fuchs.

Leave a Comment

Your email address will not be published.