Ministar Božinović: Ako se nastave ovakvi epidemiološki trendovi, razmislit ćemo o korekciji mjera - Kanal 5

Ministar Božinović: Ako se nastave ovakvi epidemiološki trendovi, razmislit ćemo o korekciji mjera

Zagreb, 09.12.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Na fotografiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Od danas u Hrvatskoj kreće blago popuštanje mjera; učenici viših razreda osnovnih škola vraćaju se na nastavu te se dozvoljavaju treninzi na otvorenom.

Ministar zdravstva Vili Beroš, kaže, kako se pad krivulje hospitaliziranih nastavlja. 

“Ovih 94 novozaraženih su pozitivan predznak. No, virus i dalje tjera na opasnost. Potreban je oprez. Ovo pokazuje kako mjere nisu bez smisla i imaju svoje utemeljenje.”, rekao je ministar.

PITANJE: Zadovoljni ste što je pobuna ugostitelja ugušena? Imate li posve jasne kriterije kojima bi se došlo do odluke o puštanju kave to go? 

“Ono zbog čega mi jesmo oprezno zadovoljni je povoljnija epidemiološka slika nego što je bila prije nekoliko tjedana. Kombinacijom niza faktora i discipline naših sugrađana i mjera koje su se uvodile, mi stvaramo bolju epidemiološku situaciju. Hrvatska u ovom trenutku stoji među zemljama EU s ponajboljim brojkama, a istovremeno imamo mjere koje su manje stroge od svih ostalih članica. To je činjenica koja se nedovoljno jasno čuje.”, rekao je ministar Božinović.

“Zatvaranje barova nema nikakav drugi motiv nego usporavanje širenja infekcije.”, kaže ministar Božinović.

PITANJE: Imate li podatak koliko je bilo postupanja policije zbog otvorenih teretana i hoće li svima biti tako? 

“Nemam te podatke, ali znam da će policija i inspekcija civilne zaštite provoditi zakon. Siguran sam da i ovo što su do sada radili, da su radili sukladno zakonu. Kad bi svako za sebe odlučivao kada će otvarati objekat i koje će epidemiološke mjere odrediti. Onda ne bi bilo potrebe za epidemiologom, virusologom i ostalima.”, kazao je Božinović.

Kako su ranije najavili, od danas u Hrvatskoj kreće blago popuštanje mjera u dva segmenta. Učenici viših razreda osnovnih škola vraćaju se na nastavu te se dozvoljavaju treninzi na otvorenom.

Ministar Davor Božinović rekao je kako se mjere produljuju do 15. veljače: 

“Vani još uvijek je vani hladno i nije razdoblje u kojem se virus počinje sporije širiti i zbog toga su odluke takve kakve jesu i rekli smo vrlo jasno do 15. veljače.” 

Leave a Comment

Your email address will not be published.