Ministar Beroš; zbog turista je prerano proglasiti kraj epidemije, bit ću na izbornoj listi HDZ-a - Kanal 5

Ministar Beroš; zbog turista je prerano proglasiti kraj epidemije, bit ću na izbornoj listi HDZ-a

Ministar zdravstva Bili Beroš gostujući u Dnevniku N1 televizije, komentirao je jako dobru epidemiološku situaciju s koronavirusom posljednjih dana; “Nema vremena za slavlje, moramo biti oprezni i dalje, ali brojke koje su se desile jučer i danas mogle bi pokazati da epidemija jenjava, ali i moramo biti oprezni. Svi govore i o drugom valu, a riječ o novoj bolesti i moramo biti oprezni i nastojati biti korak ispred”.

“Po broju zaraženih i aktivnih slučajeva smo ok, ali otvaramo se, dolaze turisti pa mislim da bi bilo prerano u ovom trenutku proglasiti kraj epidemije.”, tvrdi Beroš.

O propisanim epidemiološkim mjerama ministar Beroš kaže kako nijedna mjera nije donešenas naprečac i sve su brižno balansirane te donesene su u pravom trenutku što pokazuju rezultati,a kada je postignuta određena razina epidemiološke sigurnosti zbog svih segmenata života i gospodarstva počelo se postupno otpuštati mjere.

“Mislim da u tome nije bilo pogrešaka jer je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno dobra. No jasno je da moramo biti jako oprezni i pratiti zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje i biti u mogućnosti brzo se prilagoditi novim okolnostima”, izjavio je ministar zdravstva.

Na pitanje oko kritika da se sve otpušta zbog izbora, Beroš kaže da nema odgovor zašto se epidemija događa u predizborno vrijeme, ali da u ovom trenutku epidemiološka slika dopušta održavanje izbornog procesa, ali uvijek postoji opasnost da se ona promijeni.

Na pitanje što mu je bilo najteže u posljednja tri mjeseca Beroš je odgovario: “Najteže je bilo u početku kada nismo znali kojim će putem epidemija krenuti u Hrvatskoj, postojala je realna šansa da se dogodi Italija, preopterećenost zdravstvenog sustava i velik broj preminulih, to smo na sreću izbjegli i to je bila osobno moja najveća bojazan.”

Osobno se nada da će virus otići u povijest, a ako se to ne dogoti, Beroš kaže da ćemo se morati naviknuti na ‘novo normalno’ i suživot s virusom.

Po pitanju dolazaka turista, ministar Beroš kaže da moraju brzo reagirati ako dođe drugi val pa će određeni kapaciteti i dalje biti na raspolaganju, posebno duž Jadrana, zdravstveni sustav je pokazao snagu i fleksibilnost.

Vezano uz Dom za starije u Splitu ministar zdravstva Beroš kaže da zdravstvena inspekcija u funkcioniranju zdravstvenog aspekta nije pronašla neka odstupanja u radu i sa zdravstvenog aspekta nije bilo propusta. “U ovom trenutku Općinsko državno odvjetništvo provodi izvide pa ćemo vidjeti. Stručne službe ministarstva u ovom trenutku nisu spremne dati izvješće jer su u tijeku izvidi ODO-a”, kaže i dodaje da je riječ o stvarima koje je već u nekoliko navrata iznio na pressicama.

Vezano za dugove bolnica kaže kako je jasno da je zdravstveni sustav funkcionirao u drugačijim okolnostima i mnoge usluge nisu pružene i u tom aspektu HZZO ima razloga ne isplatiti određene svote bolnicama. Ima ideje kako riješiti dugovanja bolnica pa ih planira riješiti u drugom ministarskom mandatu.

Oko izbornih lista kaže da je timski igrač i da predsjednik stranke i tijela stranke slažu liste pa se nada da će prepoznati njegov dosadašnji rad. U kojoj će izbornoj listi biti kaže da ne može komentirati jer još o tome nisu razgovarali.

Leave a Comment

Your email address will not be published.