Ministar Beroš već dva mjeseca nije potpisao ugovor za nabavu lijeka Paxlovid koji je kod njega na stolu - Kanal 5

Ministar Beroš već dva mjeseca nije potpisao ugovor za nabavu lijeka Paxlovid koji je kod njega na stolu

Ministarstvo zdravstva i dalje nema nikakvo suvislo objašnjenje kako je moguće da je još u veljači ove godine uvrstilo Paxlovid u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti, a da ga do danas nije nabavilo, otkrio je i objavio portal Index u tekstu novinara Ilka Ćimića.

>> Matijaniću hitno trebao lijek koji Beroš preporučuje od veljače. Nikad nije kupljen

Prema informacijama Indexa, glavni krivac za to upravo je ministar Vili Beroš, koji već dva mjeseca ne želi potpisati narudžbenicu, odnosno ugovor s Pfizerom, za nabavku Paxlovida. U Ministarstvu zdravstva nisu nam htjeli tu informaciju ni potvrditi ni opovrgnuti, dok iz Pfizera za sada odgovaraju diplomatski. Kažu da su njihovi pregovori s vladama – povjerljivi.

No, krenimo redom. U službenom dokumentu Ministarstva zdravstva od 8. veljače ove godine, koji je namijenjen svim liječnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s covidom-19 u Hrvatskoj, Paxlovid se, uz Remdesivir, spominje u dijelu antivirusnih i imunomodulacijskih lijekova. Odnosno, naveden je kao službeni lijek. 

Taj lijek je u siječnju ove godine odobrila Europska agencija za lijekove, a nabavile su ga gotovo sve susjedne zemlje. Riječ je o tzv. “kućnom lijeku” koji se koristi u vrlo ranoj fazi bolesti. No činjenica je da u Hrvatsku do danas nije došla ni jedna doza tog lijeka.

Nakon što je Index objavio da vlada nestašica lijekova protiv koronavirusa, iz Ministarstva zdravstva odgovorili su kako je u “tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem EK” te da u vrlo skoro vrijeme očekuju “obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave”, navodi se u tekstu Indexa. 

Podsjetimo, preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću 2. kolovoza, tri dana prije smrti, na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno je da za njega nema lijeka protiv koronavirusa, i to zbog nestašice.

Prema informacijama kojima Index raspolaže, za nedostatak Paxlovida izravni krivac je upravo ministar Beroš kod kojeg je već dva mjeseca narudžbenica koju do sada nije potpisao. 

“Lijek Paxlovid, kao i drugi lijekovi namijenjeni liječenju COVID-19, prema preporuci Europske komisije (EK) nabavljaju se centraliziranim postupkom za sve države članice Europske unije te većina sudjeluje u takvom načinu nabave uključujući i Hrvatsku”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva na izravni upit Indexa o čekanju na Berošev potpis. 

Kako su dodali, dinamika procesa nabave lijekova ovisi o pregovorima Europske komisije i proizvođača lijeka. No, činjenica je da su lijek izravnim bilateralnim ugovorima s proizvođačem Pfizerom nabavile susjedne Austrija i Slovenija te niz drugih europskih zemalja, a ima ga i Srbija. Ministarstvo zdravstva nije nam htjelo reći ništa o tim pregovorima s Pfizerom. 

U odgovoru za Index iz samog Pfizera otkrivaju nam kako su pokrenuli bilateralne kontakte sa svjetskim vladama još u lipnju 2021. godine, i to dok je Paxlovid bio u vrlo ranoj fazi razvojnog programa. Detalje zašto Paxlovida još nema u Hrvatskoj i jesu li i zašto propali bilateralni pregovori s hrvatskom vladom o nabavci ovog lijeka u Pfizeru nisu htjeli otkrivati naglasivši kako poštuju odredbu o povjerljivosti. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.