MINISTAR BEROŠ Odbacujem prozivke o pogodovanju, a hrvatski zdravstveni sustav se treba malo provjetriti i treba reformu - Kanal 5

MINISTAR BEROŠ Odbacujem prozivke o pogodovanju, a hrvatski zdravstveni sustav se treba malo provjetriti i treba reformu

Ministar zdravstva Vili Beroš odbacio je na današnjoj press konferenciji prozivke prema kojima je pogodovao prilikom nadogradnje informatičke opreme ministarstva, ustvrdivši da je apsolutno čist i da nikome nije dodjeljivao poslove.

Uskok je, prema pisanju dijela medija, izvide o novcu koji je Ministarstvo zdravstva platilo tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića pokrenulo temeljem anonimne prijave, a ne nalaza Državne revizije.

“Službe koje odrađuju te poslove garantiraju da je sve odrađeno po zakonu kad je riječ o pripremi, nabavi, preuzimanju i plaćanju projekta”, rekao je Beroš.

Komentirajući navode po kojima je Državna revizija otkrila da je krajem 2020. Kojundžićevoj tvrtki isplaćeno 2,75 milijuna kuna za rad na nadogradnji dva informatička sustava te da su naplatili 6750 radnih sati u samo 12 dana, Beroš je ustvrdio da nikome nikad nije nikome pogodovao niti ima prijatelja u IT industriji kojima bi davao poslove, te zaključio da je tu potpuno čist.

Za “postupanje” nadležnih tijela koje je jučer spomenuo rekao je da se odnosi na “ranija postupanja”, iz siječnja kad je na osnovu dojave izuzeta kompletna dokumentacija. Ustvrdio je da je apsolutno čist, da nikome nije pomagao, pogodovao ili po svom nahođenju dodjeljivao poslove te da svi poslovi imaju utemeljenje u traženju struke koja je tijekom epidemije tražila niz unaprjeđenja informatičkih rješenja.

Na pitanje misli li da mu netko podmeće s obzirom na očekivanu rekonstrukciju vlade, rekao je da ne misli da je u tome problem iako je to moguće. Smatra da je problem nešto drugo, a to je da sve promijene i novi iskoraci doživljavaju opstrukcije. “Hrvatski zdravstveni sustav se treba malo provjetrit i treba reformu”, zaključio je Beroš.

Odgovorio je da ne zna kako je 5000 sati moglo biti odrađeno u 12 dana, rekavši da kao ministar ne može sudjelovati u svim procesima, a službe koje su odradile posao sigurno će imati odgovor.

Vjeruje i garantirano mu je da su svi poslovi ugovoreni i odrađeni na zakoniti način, a najvažnije je da novi informatički sustavi funkcioniraju.

Upitan brine li ga činjenica da bi mogao biti priveden odgovorio je protupitanjem: “Kako bi me brinulo ako sam rekao da mi je savjest čista i da nikome nisam pogodovao”?.

Leave a Comment

Your email address will not be published.