MINISTAR BEROŠ O REFORMI ZDRAVSTVA Pitanje reforme zdravstva je pitanje nacionalnog značaja, moramo postići konsenzus - Kanal 5

MINISTAR BEROŠ O REFORMI ZDRAVSTVA Pitanje reforme zdravstva je pitanje nacionalnog značaja, moramo postići konsenzus

Uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu o budućoj reformi zdravstva.

Pitanje reforme zdravstva je pitanje nacionalnog značaja, moramo postići konsenzus. Molim one koji sad kritiziraju da sudjeluju. Ako imaju bolja rješenja, mi ćemo ih prihvatiti”, rekao je Beroš.

Ministar je do sada čuo samo kritike na fragmente reforme, te tvrdi da je nemoguće sada sagledati cijelu reformu.

“S obzirom na naše loše životne navike, duhan, alkohol, neaktivnost, struka se složila da moramo pojačati preventivu”, kaže Beroš o uvođenju obaveznih sistematskih pregleda za građane. “Do sada su to imali samo javni i državni službenici koji su se za preglede izborili preko kolektivnih ugovora.”

Na novinatrsko pitanje o najavljenim obaveznim sistematskim pregledima, rekao je da neće tri milijuna Hrvata sada pohrliti na preglede, struka će odlučiti kada će koja skupina ići na sistematske, rekao je.

“Moramo se vratiti na stare, štamparovske, postavke brige za građane”, rekao je Beroš.

“Kad je riječ o javnom i privatnom sustavu, nikad nisam rekao da će se nekom zabraniti da radi u privatnom sustavu. Moram reagirati na kritike pacijenata koje dolaze do mene.” 

Beroš u današnjoj izjavi kaže da su liste čekanja prioritet. Broj specijalista povećan za 9% i plaćaju se prekovremeni.

“Privatni sustav je dio javnog sustava, ali to ne znači da javni sustav može loše funkcionirati”, rekao je ministar.

Foto: Facebook

Ministar je govorio i o ranjenom Hrvatu u Ukrajini.

“Radi se o hrvatskom državljaninu koji je bio dragovoljac u Ukrajini. On je ranjen, nije životno ugrožen. Bit će prevezen u Hrvatsku i bit će liječen, najvjerojatnije, u KB Dubrava”, rekao je.

Na novinarsko pitanje o kontroli nad liječnicima koji ne poštuju naputke o pobačaju, Beroš je odgovorio da on ne može znati što se događa u svakoj ordinaciji i da ravnatelji bolnica to trebaju pratiti.

E-karton ne funkcionira, konstatiraja je novinarka, a ministar odgovorio;

“To je od iznimne važnosti, jučer sam domovima zdravlja rekao da koriste e-naručivanje, a ne preko tekica, bilježnica, faksova”, rekao je.

“Svi smo mi pacijenti. Ujutro radimo, zar ne bi bilo bolje da liječniku idemo popodne? Treba više radilišta koja će raditi popodne”, rekao je Beroš.

“Po meni je najznačajnija stvar u reformi je evaluativni skok. Recimo, prije smo plaćali po krevetima, a sada ćemo plaćati po kvaliteti skrbi. Vjerujem da će ova reforma biti zapamćena jer će u zakon unijeti i kvalitetu kao jedan od kriterija”, kaže Beroš.

Neće doći do manjeg broja operacija, ali će biti promjena, kaže ministar Vili Beroš.

Leave a Comment

Your email address will not be published.