Ministar Beroš najavio mogućnost nabave ruskog cjepiva Sputnjik, od formalnog odobrenja u Hrvatsku bi stiglo za "pola dana" - Kanal 5

Ministar Beroš najavio mogućnost nabave ruskog cjepiva Sputnjik, od formalnog odobrenja u Hrvatsku bi stiglo za “pola dana”

Gostujući u Dnevniku Nove TV i dajući interview Mislavu Bagi, ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o aktualnim temama koje se tiču resora zdravstva; planu cijepljenja, inspekcijama cijepljenja preko reda, problemima u zdravstvu te ruskom cjepivu.

Beroš kaže da mu je, kao ministru, žao što je u fokusu tema cijepljenja preko reda, umjesto procjepljivanje što više građana.

”Nije bilo moguće predvidjeti takav tijek zbivanja. Epidemiolozi koji su zaduženi za provedbu cijepljenja nisu smatrali da bi to mogao biti problem”, tvrdi Beroš.

Na pitanje koliku je političku štetu Alemka Markotić nanijela činjenicom da je cijepila svoju majku, Beroš kaže da ona nije politički član te nije mogla nanijeti štetu. ”Njezina majka je po više kriterija najrizičnija skupina”, rekao je i kaže da ne vidi ”kako bi mogla postojati politička odgovornost” Alemke Markotić. ”Na svakome tko cijepi je da s aspekta svojih moralnih normi provede cijepljenje. Mislim da je profesorica Markotić imala elemenata za cijepljenje svoje majke, a je li to bio optimalni put – to ne mogu tvrditi niti se kao ministar mogu baviti pojedinim slučajevima”, kaže.

Dodao je da on nikoga svog nije cijepio preko reda. Ponovio je da je zatražio od svih ustanova podatke iz registra o tome tko je cijepljen.

Na pitanje o ruskom cjepivu, Beroš je otkrio da je razgovarao s ruskim veleposlanikom te je dogovorena suradnja, a sada treba pronaći način uvoza cjepiva u Hrvatsku.

”Ne znam je li dovoljno siguran način koji je upotrijebila Mađarska. Oni su pribjegli privremenoj upotrebi neodobrenog cjepiva što znači da postoji mogućnost razvoja određenih nuspojava’. Sve je više dokaza da je učinkovito, ali trebali bismo pričekati i da je sigurno. Optimalno bi bilo da EMA odobri upotrebu. Ruski veleposlanik mi je kazao da dozvolu EMA-e očekuju možda početkom travnja, ali o tome će me redovito obavještavati”, otkrio je ministar Beroš.

Ministar kaže da će se procjepljivanje građana u Hrvatskoj ubrzati dolaskom većeg broja doza cjepiva.

Leave a Comment

Your email address will not be published.