MINISTAR BANOŽIĆ Neće biti popuštanja Milanoviću oko Burčulova umirovljenja - Kanal 5

MINISTAR BANOŽIĆ Neće biti popuštanja Milanoviću oko Burčulova umirovljenja

Premije Andrej Plenković sastao se s generalima uoči sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost s predsjednikom RH  Zoranom Milanovićem, a na sastanku su bili i ministri Mario Banožić, Davor Božinović, Gordan Grlić-Radman te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Nakon sjednice press konferenciju je održao ministar obrane Banožić. 

“Tema je bilo materijalno stanje vojske, što je realizirano i kako ćemo dalje. To su problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u”; započeo je Banožić. Govorilo se i o materijalnim pravima vojnika i o obnovi vojarni i o razvoju brigade te nekoliko puta ponovio kako niz projekata nije ranije završen. “Izrazili smo zadovoljstvo nabavkom višenamjenskih borbenih aviona”, kaže ministar Banožić.

Banožić je novinarima rekao da su zapovjednici “iskazali zadovoljstvo današnjim sastankom” i da su zapovjednici zadovoljni stanjem u kojem je vojska danas. 

Na novinarsko pitanje je li načelnik glavnog stožera Robert Hranj iznio neke probleme, izjavio je; “Načelnik je dao jedan pregled stanja vojske, nakon toga su zapovjednici govorili o konkretnim projektima i zašto nisu realizirani. Kad pogledate financijsku strukturu, do 2016. niste imali povećanje proračuna. Nije baš bilo ulaganja u modernizaciju i opremanje. Od 2016. kreće skok, uz iznimku 2020. godine”. 

“Nije bila tema predsjednikovo korištenje vojnih sredstava, pretpostavka je da će to biti sutra tema, stvar je jednostavna, držimo se zakona.”

Kazao je da od sutrašnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojem će biti Milanović očekuje konstruktivan razgovor.

Upitan o Burčulu, ministr Banožić je ponovio da je Milanović na njegovo mjesto zapravo htio imenovati čovjeka bez čina za tu poziciju. Kazao je i da neće biti popuštanja Milanoviću oko Burčulova umirovljenja. “Nema šta. Neće biti dobro za vojsku da se tu popušta”, rekao je Banožić. 

Zašto je na sastanku s vojnim zapovjednicima bio predsjednik sabora Gordan Jandroković.

“Pa nema se čovjek priliku upoznati s tim stvarima, a član je Odbora”, kaže.

Leave a Comment

Your email address will not be published.