NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI Ministar Banožić koristio vojni avion za odlaske s mora na sastanke u Zagreb - Kanal 5

NI NA NEBU, NI NA ZEMLJI Ministar Banožić koristio vojni avion za odlaske s mora na sastanke u Zagreb

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić prošlog se ljeta, a tijekom svog godišnjeg odmora, dva puta koristio vojnim avionom, koji ga je prevezao iz zračne luke Zemunik kraj Zadra u Zagreb.

Koristio je školsko-borbeni zrakoplov Ministarstva obrane, a radi se o turbo-prop avionu švicarske proizvodnje Pilatus PC-9 392. eskadrile 93. Zračnog krila HRZ-a, koji se koristi za obuku pilota i o avionima kojima leti akrobatska grupa “Krila Oluje”. Pilatus je dvosjed, predviđen za pilota/instruktora letenja i kopilota/učenika letenja.

Prvi let minsitra Banožia bio je 12. kolovoza 2021., a drugi osam dana kasnije, 20. kolovoza. Prvi put je letio u vrijeme dok je bio na godišnjem odmoru na sastanak u Zagreb i natrag, a drugi put je letio sa sastanka u Zemuniku za Zagreb.

Sve je potvrdio MORH u svom priopćenju uz neka dodatna objašnjenja;

“Ministar obrane Banožić u dva navrata letio je zrakoplovom Pilatus PC-9. Oba leta realizirana su u sklopu planirane obuke pilota 392. eskadrile aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te bi se oni odvili i bez prisustva ministra. Let Pilatusom PC-9 bio je na prijedlog Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Napominjemo kako je sat leta Pilatusom PC-9 deseterostruko jeftiniji od sata leta helikopterom, a usto je bila ljetna sezona i helikopteri su bili angažirani na gašenju požara i za hitne medicinske prijevoze.

Ministar Banožić prvi put letio je kako bi prisustvovao sastanku s predsjednikom Vlade RH i generalima zapovjednicima i visokim časnicima koji su sudjelovali u Vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”. Drugi let bio je na poziv Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu uvježbavanja pilota na ruti od Zemunika do Zagreba, nakon službenog boravka u Zemuniku i sastanka sa zapovjednicima HRZ-a vezano uz protupožarnu sezonu.

Također napominjemo kako je ministar prije leta prošao potrebnu pripremu za let i bio je adekvatno opremljen.

Sve navedeno u skladu je s Pravilnikom o letenju vojnih zrakoplova članak 54. stavku 3., prema kojem letenje vojnim zrakoplovima iznimno može biti odobreno i drugim osobama koje nisu osposobljene za letenje na određenom tipu vojnog zrakoplova, a te osobe ne smatraju se članovima posade zrakoplova.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.