Milorad Pupovac: Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja - Kanal 5

Milorad Pupovac: Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja

Zagreb, 08.08.2020 - Zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac obratio se javnosti na konferenciji za medije ispred spomenika Petru Preradoviću. Na fotografiji Milorad Pupovac. foto HINA/ Daniel KASAP/ dkg

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je na press konferenciji u Zagrebu, na Cvjetnom trgu, ispred spomenika Petru Preradoviću, između ostaloga;

“Mnogi su od vas tražili izjave onoga u Kninu i nakon njega. Smatrao sam da je bilo bolje da se čuju odjeci onoga što je tamo rečeno prije negoli nih ja o tome nešto rekao. Danas smatram da i ja trebam pridonijeti smirivanju i otklanjanju nesporazuma koje je ono izazvalo.

U Kninu, na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavljenja, a Srbi dan žalovanja, ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu”, izjavio je Pupovac i nastavio:

“Njima su više njih, a na samome mjestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komadić kvasca, po prstohat soli. Za raliku od ranijih godina taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja sol nije bila – ili nije bila mišljena – da bude sol na rane. Prije četiri dana započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. Veoma je važno da svi budemo svjesni da svi moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti. Poznati su i glavni akteri.

Za jedan dio pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju. Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. O njemu ovisi potpuno i istinsko rješavanje kako ovih, tako i u ukupnih, historijskih trauma.

Nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Pomirenje je moguće samo u budućnosti.

Znam da neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti.

Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja. Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije”, odgovorio je na novinarsko pitanje.

“Ne želim da se u Kninu dijeli građane hrvatske i srpske nacionalosti. Želio bih da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti. Ovo je bilo široko sistematski planirano”.

Oštro je komentirao izjave ministra vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. “Htio bih reći ministru Grliću radmanu. Mi ne trebamo mentore. Mi u Beogradu ne tražimo mentore, nego sugovornike za ovo što radimo, partnere za ovo što činimo, ali isto tako teba reći da u Zagrebu i Hrvatskoj ne trebamo ni patroniziranje.

“I rekao bih samo ministru da kada drugima drži lekciju, da se potrudi da u Hrvatskoj građani sprske nacionalnosti koji dolaze na ljetovanje ne doživljavaju ono što su doživjeli ove godine neki ljudi u Dalmaciji”, zaključio je Pupovac na današnjoj pressici.

Leave a Comment

Your email address will not be published.