MIHAIL HODORKOVSKI Putinov kritičar i nekada najbogatiji Rus tvrdi da će samo revolucija svrgnuti Putina - Kanal 5

MIHAIL HODORKOVSKI Putinov kritičar i nekada najbogatiji Rus tvrdi da će samo revolucija svrgnuti Putina

“SAMO će revolucija svrgnuti Vladimira Putina”, rekao je Mihail Hodorkovski, nekad najbogatiji čovjek u Rusiji, koji je pao u nemilost Kremlja, te dodao da očekuje da će Putin nastaviti gušiti prosvjede u Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.

Mihail Hodorkovski, koji je za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina 1990-ih postao jedan od najmoćnijih ruskih oligarha, rekao je kako sumnja u to da ruski narod podržava invaziju na Ukrajinu.

“U potpunom sam šoku zbog toga što se dogodilo”, rekao je novinarima videovezom Hodorkovski govoreći o invaziji. Na trenutke se činilo da je na rubu suza.

Pedesetosmogodišnji Hodorkovski je rekao da Vladimir Putin želi zauzeti Ukrajinu, uništiti njezinu obranu i postaviti marionetsku vladu u Kijevu. Dodao je da bi Zapad trebao pomoći Ukrajini tako da naoruža njezino stanovništvo jer će se u protivnom suočiti “s dugotrajnom i moguće krvavom okupacijom”.

“Smjena Putinovog režima se ne može ostvariti demokratskim mjerama. Promjena može doći isključivo revolucijom  – revolucijom odozgo ili revolucijom odozdo”, rekao je Hodorkovski i dodao da je revolucija moguća kao rezultat vojnog poraza ili Putinove smrti.

Hodorkovski je 69-godišnjeg Putina, vođu Rusije od 1999., nazvao diktatorom koji živi u strogo kontroliranom informacijskom mjehuru i koji se neprestano mora dokazivati svojim bliskim suradnicima.

Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem

Ruski dužnosnici odbacuju takve kritike i ističu Putinove ponovljene izborne pobjede i rezultate anketa koje pokazuju da je i dalje popularan. Putin je Hodorkovskog više puta nazvao zločincem.

Mihail Hodorkovski bio je osuđen za utaju poreza i prevaru 2005. na suđenju u Moskvi, za koje je rekao da su potaknuli njegovi neprijatelji koji su htjeli uništiti njegovu naftnu kompaniju Jukos i kazniti ga zbog njegovih političkih ambicija. Optužbe je uvijek poricao. Putin je Hodorkovskog pomilovao 2013., nakon čega je napustio Rusiju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.