METEOALARM Nagla promjena vremena i upaljen alarm za veći dio Hrvatske - Kanal 5

METEOALARM Nagla promjena vremena i upaljen alarm za veći dio Hrvatske

Nakon razmjerno sunčane, a na Jadranu i izuzetno vruće srijede, u četvrtak dolazi zamjetnija promjena vremena, a obilježit će je pad temperature zraka te kiša i grmljavina.

Stići će sa sjeverozapada s hladnom frontom, koja će navečer i u noći djelomice zahvatiti sjeverne predjele unutrašnjosti. Iza nje počet će pritjecati svježiji zrak, poručuje.

Dan će na istoku početi sunčano. Postupno će stizati oblaci, a prema večeri na zapad i pljuskovi s grmljavinom. U noći na petak moguće je grmljavinsko nevrijeme, pa bi mjestimice mogla pasti znatna količina kiše. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Kiša i pljuskovi s grmljavinom već bi popodne mogli zahvatiti sjever središnje Hrvatske, zatim se i postupno širiti. Lokalno bi moglo biti i obilnih padalina. Barem kraćih sunčanih razdoblja bit će većinom prijepodne. Oblaci će pristizati i nad zapad zemlje, a u drugom dijelu dana i pljuskovi s grmljavinom. Već popodne mogući su u Istri i Gorskom kotaru, a navečer i drugdje. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme.

Umjerena bura jačat će potkraj dana, te mjestimice imati i olujne udare, a popodne će prolazno okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Četvrtak će u Dalmaciji proteći većinom sunčano. Ujutro će puhati umjerena bura, a popodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. U noći na sjeveru ponovno bura u jačanju. Danju će biti vruće uz temperaturu od 30 do 32 stupnja.

Slično i na jugu, prevladavat će sunčano te danju i dalje vruće uz temperaturu iznad 30 stupnjeva. Nakon jutarnje umjerene bure popodne će zapuhati vjetar s mora.

I petak će na kopnu biti nestabilno s mjestimičnom kišom i grmljavinom, osobito u Slavoniji gdje bi još ujutro moglo biti izraženih pljuskova. Za vikend sunčanije i stabilnije, no u nedjelju se ipak ne može isključiti poneki pljusak.

Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura još će se sniziti i biti niža od prosječnih srpanjskih vrijednosti.

Na moru će umjerena i jaka bura zasigurno stvarati probleme u prometu, jer će olujnih udara osim pod Velebitom biti i u Dalmaciji. Meteoalarm je izdao upozorenje za Podvelebitski kanal gdje očekuju jaku buru s najjačim udarima vjetra 65 do 100 km/h, javlja HRT.

DHMZ poziva stanovnike da budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti. Putnicima se savjetuje praćenje informacija o stanju u prometu.

Na moru će prevladavati sunčano, jedino će u petak u Dalmaciji nakon 20-ak dana napokon pasti kiša, ali u obliku pljuskova i grmljavine, lokalno moguće i nevremena.

Dakle, nakon toplinskog vala i vrućine u lipnju i prvima danima srpnja, na red dolazi svježije i vjetrovitije razdoblje. Počet će nakon prolaska hladne fronte koju će mjestimice pratiti obilni pljuskovi s grmljavinom.

Leave a Comment

Your email address will not be published.