Međunarodni dan sjećanja na Holokaust: EU Komisija se pridružila kampanji #WeRemember - Kanal 5

Međunarodni dan sjećanja na Holokaust: EU Komisija se pridružila kampanji #WeRemember

Danas, 27. siječnja, obilježava se 77. obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. Kako bismo se prisjetili milijuna ubijenih židovskih žena, muškaraca i djece te svih ostalih žrtava nacističkog režima, Komisija će po prvi put osvijetliti svoje sjedište, zgradu Berlaymont, natpisom #WeRemember i pridružiti se globalnoj kampanji koju zajednički organiziraju Svjetski židovski kongres i UNESCO u sjećanje na žrtve Holokausta.

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust predsjednica von der Leyen izjavila je: 

Holokaust je bio europska katastrofa, a do nje je doveo antisemitizam. Antisemitizam dehumanizira židovski narod. U nacističkoj Njemačkoj ta je dehumanizacija dovela do Holokausta i to ne smijemo nikad zaboraviti. Svojim djelovanjem prije svega želimo osigurati da Židovi diljem Europe mogu živjeti u skladu sa svojim vjerskim i kulturnim tradicijama. Europa može napredovati samo ako napreduju njezine židovske zajednice, zato što je židovski način života neodvojiv dio povijesti i budućnosti Europe. 

Predsjednica EK Ursula von der Leyen sudjeluje na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u Europskom parlamentu. Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas, nadležan za borbu protiv antisemitizma u Komisiji, prisustvuje na komemoraciji u organizaciji Židovske zajednice Atene, a dobit će nagradu kao priznanje za nedavno donesenu strategiju EU-a za borbu protiv antisemitizma u Europi. Kako bi se podigla razina osviještenosti i suzbilo poricanje holokausta, Komisija i dalje podupire kampanju #ProtectTheFacts s Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), UNESCO-om i UN-om.

Leave a Comment

Your email address will not be published.