Međunarodna istraga velikih banaka zbog sumnje u pranje golemih iznosa novca - Kanal 5

Međunarodna istraga velikih banaka zbog sumnje u pranje golemih iznosa novca

Istraga međunarodnog konzorcija banaka otkrila je kako su golemi iznosi tzv. ‘prljavog novca” godinama prolazili kroz najveće svjetske banke. U istraživačkoj akciji je sudjelovalo 108 medija iz različitih zemalja svijeta.

“Zarade krvavih ratova protiv droge, pronevjerene imovine zemalja u razvoju i ukradene teško stečene ušteđevine u okviru Ponzijeve piramide mogle su ući i izaći iz tih financijskih institucija, unatoč upozorenjima djelatnika banaka”.

A sama istraga temelji se na tisućama izvješća o sumnjivim transakcijama koje su službama financijske policije Američkog ministarstva financija, FinCen, uputile banke iz cijelog svijeta.

Ti dokumenti koje su sastavile banke i podijelile s vladom, ali daleko od javnosti, otkrivaju rupe bankovnih jamstava i lakoću kojom su ih kriminalci iskorištavali, ističe američki Buzzfeed News, a dokumenti se odnose na 2.000 milijarda dolara transakcija od 1999. i 2017. godine.

Istraga ukazuje na pet velikih banaka: JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank i Bank of New York Mellon, koje se sumnjiče da su nastavile prebacivati sredstva osumnjičenih kriminalaca i nakon što su protiv njih pokrenuti procesi ili što su osuđeni zbog financijskih prekršaja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.