MARIN MEDAK Ugostitelji su jednoglasni da su ove mjere jednake zatvaranju - Kanal 5

MARIN MEDAK Ugostitelji su jednoglasni da su ove mjere jednake zatvaranju

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak predstavljene nove epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite za ugostitelje, komentirao je za program N1 televizije.

“Prije svega, prošli tjedan su bili sastanci sa Stožerom. To je bio monolog s obje strane. U toj situaciji jučerašnji sastanak je bio takav da su oni nama prezentirali nove mjere, mi razumijemo da to epidemiološki ispravno, da to sve jest potrebno  i mi nemamo drugo za reći nego da ćemo mi te mjere prihvatiti.”, izjavio je Medak.

“Ali, ključno je da mi ne možemo natjerati naše članove da rade po tome, da to prihvate. Ako ljudi nastave raditi po tim mjerama, u jednom trenutku će shvatiti da je financijski nemoguće, sve da si fizički pun čitavo vrijeme, i to 100 posto, svaki dan, da ne možeš opstati, biti u plusu.”

 Rekao je da bi za poslovanje u ugostiteljstvu uz nove mjere, kako bi posao ostao financijski isplativ, ugostitelji trebali uvesti cijene dvostruke u odnosu na postojeće.

“Moraju su nositi maske pri ulasku do samog stola, pri odlasku na WC i pri odlasku iz objekta. Mora se uvijek imati na četiri metra četvorna točan broj gostiju tako da, ako (objekt) ima 100 kvadrata, može se primiti samo 25 gostiju. Događaji s više od 50 osoba moraju se prijaviti pet dana ranije, mora se dobiti odobrenje za njih. Mora postojati covid redar, posebno educiran za provođenje tih mjera. Svi zaposlenici moraju imati maske.”

Rekao je da će zbog arhitektonskih zadatosti mnogih objekata biti nemoguće održavati razmak između stolova, što će, ustvrdio je, dovesti do toga da će mnogi zatvarati svoje ugostiteljske objeke.

“Svadbe neće imati plesni podij. Na plesnom podiju će moći biti samo mladenci i kumovi kod prvog plesa. Također će se morati pridržavati pravila o četiri metra kvadratna po osobi”, opisao je. Reporterku N1 zanimalo je kako će u Hrvatskoj svadbe izgledati bez plesnog podija.

“Iskreno, sumnjam da je to realno. Ne znam što reći, što će reći mladenke i mladoženje, jako mi je teško reći. Iskreno, u jednoj sam fazi nijekanja svega i prebacujem sve u šalu, jer ne vjerujem u sve ovo što se događa u našoj djelatnosti, koja jest u centru društvene interakcije i jesmo izloženi, ali… Sve skupa se to mijenja u jednom smjeru koji ne znam je li održiv i izvediv”, odgovorio je i dodao za kraj razgovora što o mjerama misle ugostitelji;.

“Oni su jednoglasni da su ove mjere jednake zatvaranju.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.