MARIĆ O POSKUPLJENJIMA Pripremamo mjere za ublažavanje poskupljenja, moguće smanjenje PDV-a na plin na 13% ? - Kanal 5

MARIĆ O POSKUPLJENJIMA Pripremamo mjere za ublažavanje poskupljenja, moguće smanjenje PDV-a na plin na 13% ?

Ministar financija Zdravko Marić u obraćanju novinarima je izjavio da je vlada korigirala projekciju rasta inflacije za 2022. godinu, i to na 3.5 posto te izjavio kako se u najavljenom paketu mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata razmatra i mogućnost snižavanja PDV-a.

U vladi ne “sjede prekriženih ruku”, tvrdi Marić. Ministar financija je naglasio da je proteklih mjeseci došlo do ubrzanja inflacije te očekuje da će podaci DZS-a za prosinac pokazati da je stopa rasta inflacije u posljednjem mjesecu prošle godine probila granicu od pet posto, a efekt će biti vidljiv početkom ove godine.

Zbog toga je po njegovim riječima vlada korigirala projekcije pa tako trenutno prognozira da će prosječna razina inflacije u 2022. iznositi oko 3.5 posto, što je više od predviđanja u prijedlogu proračuna. Ranije vladine projekcije za 2022. su predviđale inflaciju od 2.5 posto.

Marić je izjavio da bi dinamika kretanja inflacije 2022. trebala biti obrnuta u odnosu na 2021. godinu, kada su u početku godine stope bile niske, a onda je došlo do ubrzanja prema kraju godine.

“U 2022. godini, prema trenutno raspoloživim podacima te našim saznanjima i očekivanjima, trend bi trebao biti obrnut. Dakle, prvi bi mjeseci bili s višim stopama, a onda bi trebalo doći do određenog konvergiranja prema prosječnoj razini od 3.5 posto”, izjavio je Marić.

Uz hranu, vladi je najveći fokus na cijenama energenata, s obzirom i na kretanja cijena sirovina na europskoj razini, posebno plina.

“U okviru mogućnosti i svega što imamo na raspolaganju složit ćemo paket ili pojedinačne mjere koje bi trebale biti usmjerene da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da značajnije ne utječe na standard građana”, najavio je Marić.

Marić je rekao da se vladine mjere promišljaju i u okviru porezne politike, ali ne želi spekulirati oko iznosa smanjenja stope PDV-a. 

Na novinarsko pitanje koliko bi se bilo spremno sniziti PDV i bi li to bila privremena mjera, Marić je rekao da u ovom trenutku ne želi o tome “licitirati i spekulirati” te istaknuo da je PDV na električnu energiju 13 posto, a na plin 25 posto.

Leave a Comment

Your email address will not be published.