Maratonski pregovori u Bruxellesu prekinuti u 6 ujutro, danas poslijepodne nastavak, čelnici EU-a i dalje bez dogovora - Kanal 5

Maratonski pregovori u Bruxellesu prekinuti u 6 ujutro, danas poslijepodne nastavak, čelnici EU-a i dalje bez dogovora

Bruxelleski sastanak čelnika zemalja članica EU traje već četvrti dan, ali dogovora o sedmogodšnjem proračunu i fondu za oporavak još nema. Pregovori su završili u 6 ujutro, a nastavak najavljen za 16 sati poslijepodne.

U nedjelju se samit cijeli dan odvijao u manjim skupinama, a plenarno zasjedanje je odgađano cijelo popodne.

Čelnici EU-a konačno se okupili u punom sastavu na radnoj večeri u 19.20, koja je trajala do 23.30 sati.

Tada je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odredio 45-minutnu pauzu, kako bi obavio još nekoliko sastanaka s pojedinim čelnicima, ali tih 45 minuta protegnulo se na cijelu noć.

On je jednom modificirao prijedlog i spustio iznos bespovratnih sredstava na 390 milijardi eura i 360 milijardi eura zajmova što bi značilo ukupno 750 mlrd. i/ili više.

Pregovori čelnika EU-a, koji već četvrti dan pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun i fond za oporavak, zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Četiri štedljive zemlje – Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija tražile su da se instrument EU Next Generation sreže na 700 mlrd eura pri čemu bi se 350 milijardi dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kroz zajmove.

Hrvatska vi trebala ostati na istoj poziciji, računa na više od 20 milijardi eura sredstava kroz VFO i instrument EU Next Generation, s time da bi za sada 2,4 milijarde od ukupnog iznosa bile kroz zajam, ostatak bespovratno.

Prema prvotnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova. S druge strane Njemačka, Francuska i većina drugih zemalja nisu željele prihvatiti da iznos bespovratnih sredstava bude ispod 400 milijardi.

Nešto prije 6 sati ujutro čelnici su se ponovno nakratko okupili, a Michel je zakazao nastavak u ponedjeljak u 16 sati.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji putuje u Zagreb kako bi na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predstavio sastav svoje nove vlade, trebao bi se zatim vratiti u Bruxelles na nastavak produljenog samita.

Leave a Comment

Your email address will not be published.