Madžarski novinar koji je objavio fotografiju Viktora Orbana s obitelji dobio je otkaz - Kanal 5

Madžarski novinar koji je objavio fotografiju Viktora Orbana s obitelji dobio je otkaz

Glavni urednik tjednika u kojemu je objavljena fotografija premijera Viktora Orbana u krugu obitelji dobio je otkaz, a to je ponovno potaknulo zabrinutost za slobodu medija i govora u Madžarskoj.

Spornu fotografiju Orban je prethodno objavio na svojoj mrežnoj stranici, a na njoj su madžarski premijer je u svom domu u društvu supruge i petero djece. Objavljena je u kontekstu demografske politike u Madžarskoj.

Foto: Facebook

U obrazloženju odluke vlasnik časopisa Pal Milkovics je napisao, između ostalog, kako takav urednički izbor “moralno zabrinjava (…) i prelazi granice dobrog ukusa” jer miješa privatni život i političke teme.

“Djeca moraju biti zaštićena bez obzira na posao koji obavljaju njihovi roditelji”, istaknuo je Milkovics koji tvrdi da je odluku donio samostalno, bez pritiska. “Djecu se ne smije instrumentalizirati i ona ne smiju biti mete”, dodao je.

Krajem srpnja ostavke su dali urednici neovisnog portala Index.hu koji su se bojali da će izgubiti svoju neovisnost u odnosu na Viktora Orbana, a nakon otkaza uručenog njihovu glavnom uredniku.

Ti su događaji pridonijeli pokretanju iznimnog postupka zbog opasnosti “ozbiljnog narušavanja” vrijednosti Europske unije krajem 2018.

Madžarska, članica EU-a od 2004., na 89. je mjestu svjetske ljestvice medijskih sloboda koju je objavila nevladina organizacija Reporteri bez granica. Bila je na 23. kada je Orban 2010. došao na vlast.

Reporteri bez granica traže od europskih institucija da raspodjelu europskih fondova uvjetuju poštovanjem vladavine prava i kazne nepravednu raspodjelu javnog novca glasilima.

“Index.hu je u 2017. dobio tek 4,5 posto državne potpore namijenjene elektroničkim medijima a njegov suparnik Origo, blizak vladi i s podjednakim brojem čitatelja, dobio je 44,5 posto”, navode Reporteri u priopćenju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.